Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Østeuropæere strømmer til Storbritannien – og hjem igen

30. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Østeuropæere er strømmet til Storbritannien, siden 10 nye lande blev medlemmer af EU i maj 2004 og grænserne blev åbnet. Den britiske tænketank IPPR skønner, at omkring en million borgene fra de nye medlemslande er kommet til landet for at få job og et bedre liv. Men IPPR anslår samtidig, at halvdelen har forladt Storbritannien igen.

Fire ud af ti polakker, der tog hjem igen, mener, at bedre muligheder for at få job i Polen ville få flere til at tage hjem igen, hedder det i undersøgelsen, som BBC omtaler på sin hjemmeside.

I slutningen af 2007 levede der omkring 665.000 borgere fra de ti nye lande i Storbritannien. Det er hele 548.000 flere, end da briterne åbnede for indvandringen. Og det er langt flere, end regeringen ventede dengang. Den troede blot, at 5000 til 13.000 ville rejse for at arbejde til de britiske lønninger og arbejdsforhold. Men blot halvandet år senere havde 293.000 indvandrere søgt arbejdstilladelse.

Siden er strømmen dog taget af. IPPR skønner, at der kom 30.000 færre indvandrere til Storbritannien i efteråret end året før. Instituttet bemærker også, at det britiske pund er faldet, så det ikke er helt så attraktivt at søge arbejde.

Det var ventet, at indvandrerne søgte arbejde især i London-området. Men selv om London stadig er attraktiv, så er indvandrerne også kommet til fjerne områder. Skotland, der tidligere var ukendt land, modtager også folk fra østlandene, der søger arbejde.

Indvandrerne arbejder gennemsnitligt også mere end briterne, der ellers har lange arbejdsdage. De nye arbejdere når op på 46 timer i gennemsnit mod briternes 42 timer.

Kun få søger hjælp fra det offentlige, men klarer sig med at arbejde. Kun 2,4 procent af dem, der er kommet med i en sikringsordning, modtager støtte.

De fleste indvandrere er unge. Tre ud af fire er mellem 16 og 39 år. De har ikke glemt familie og venner derhjemme. De, der rejser tilbage, siger oftest, at det er venner og familie, de savner under opholdet.

Men indvandrerne tager også vaner med dem til Storbritannien. Tidligere var polsk øl næsten ukendt i et land, hvor Heineken og Liverpool-støtten Carlsberg sad på meget af den udenlandske øl. Nu sælges der ifølge BBC hele 44 millioner pints polsk Lech og Tyskie.

Det er også blevet lettere for indvandrerne at smutte hjem eller få besøg. I december 2003 var der kun afgange til Warszawa og Krakow. Fire år senere kunne man flyve til Polen fra 18 britiske byer til 10 polske.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.