Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Endnu tre EU-lande åbner helt for bulgarsk og rumænsk arbejdskraft

03. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
De fleste ”gamle” EU-lande har besluttet at vente endnu op til tre år med at lade lønmodtagere fra Bulgarien og Rumænien bevæge sig frit på deres dele af det fælles europæiske arbejdsmarked.

Siden udvidelsen af EU med 10 lande i 2004 og yderligere de to lande Bulgarien og Rumænien fra januar 2007 har de fleste EU-lande haft restriktioner for den frie bevægelighed for lønmodtagerne fra nogle eller alle de nye medlemslande. Det har f. eks. drejet sig om at vandrende arbejdstagere skulle søge arbejdstilladelse eller gennem bureaukratiske forhindringer.

Danmark har i et forsøg på at tiltrække arbejdskraft været mindre tilbageholdende end så mange andre lande, og i 2009 åbner Spanien, Grækenland og Danmark helt for arbejdskraften fra de to nyeste EU-medlemslande - Bulgarien og Rumænien.

Alle danske begrænsninger vil blive fjernet pr. april 2009.

Det fremgår af en aftale mellem Regeringen, Venstre, Konservative, Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti og Det Radikale Venstre ”om ophævelse af overgangsregler for arbejdstagere fra Rumænien og Bulgarien”, som blev indgået den 4. december 2008. Aftaleparterne peger på, at der er kommet meget få lønmodtagere fra de to lande.

Med den nye aftale slutter Danmark sig til gruppen af EU-lande, som har været de mest imødekommende over for migrantarbejdere fra Rumænien og Bulgarien. Fra begyndelsen af EU-medlemskabet har arbejdere fra Rumænien og Bulgarien kunnet søge til Cypern, Tjekkiet, Estland, Finland, Letland, Litauen, Polen, Slovakiet, Slovenien eller Sverige.

Den græske regering siger om sin ophævelse af undtagelsesbestemmelserne, at man ad denne vej søger at begrænse illegal indvandring, og Spaniens socialistiske regering fremhæver, at forskelsbehandlingen hele tiden har været uværdig og uretfærdig.
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.