Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Forslag om fri adgang til europæisk arbejdsmarked stoppet

16. Feb. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Et forslag om friere adgang til det europæiske arbejdsmarked kommer til grundig behandling i Europa-Parlamentet, før det ligger på det samlede parlament bord. Parlamentets juridiske udvalg har afgjort, at det først skal behandles af beskæftigelsesudvalget, før det kommer til endelig afstemning.

EU behandler i øjeblikket flere forslag, der gør det lettere for folk fra lande uden for EU at få arbejde. For sæsonarbejdere og folk udsendt af deres selskaber endog så frit, at de ikke behøver at følge samme regler som europæiske kolleger. Det finder en række parlamentarikere i strid med almindelige principper for lige behandling og samtidig en direkte vej til social dumping. Socialdemokraternes Ole Christensen har tordnet mod forslagene og derfor tilfreds med, at beskæftigelsesudvalget nu bliver indblandet.

- Det er en ommer. Parlamentet må tilbage til tegnebrættet og lade beskæftigelsesudvalget give sit besyv med, siger Ole Christensen, der er medlem af beskæftigelsesudvalget.

Han frygter, at forslaget, som det ligget, deler det europæiske arbejdsmarked op i et A- og B-hold.

Kommissionen og en række borgerlige i Europa-Parlamentet ønsker, at det bliver lettere at få billig arbejdskraft i landbruget også inden for områder som turistindustrien, hvor der i perioder er behov for mange ansatte. Derfor ønsker de, at folk fra lande uden for EU får adgang til de job – uden at det sikres, at det er under ordnede forhold. Også folk, der er udstationeret internt i multinationale selskaber, kan flyttes rundt uden kontrol.

- Hvis de borgerlige ikke vil sikre lige rettigheder til alle, så må det være fordi, de ønsker lavere lønninger. Og det en konkurrence, vi ikke ønsker. Det bliver et Eldorado for social dumping og løntrykkeri, siger Ole Christensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.