Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Udviste romaer fra Frankrig er tyrkere – Italien strammer op

23. Aug. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De første udviste romaer, der er kommet fra Frankrig til Bulgarien, er slet ikke romaer. De er etniske tyrkere, skriver det bulgarske Sofia Morning News. Nyhedstjenesten citerer lokale medier for, at de 13 bulgarske statsborgere, som Frankrig sendte hjem efter rækken af aktioner mod romaer, er kendt af myndighederne. Men deres navne bliver ikke offentliggjort, da de ikke har forbrudt sig mod nogen lov.

- Ud over at have forbrudt sig mod administrative regler for ophold så har disse folk ikke begået nogen forbrydelse, og vi offentliggør derfor ikke deres navne, siger en repræsentant fra det bulgarske politi.

I alt 850 romaer ventes at være smidt ud af Frankrig inden 1. september. De fleste bliver sendt til Rumænien. De første bulgarere kom med et fly fra Paris i sidste uge, og viser sig altså slet ikke at være romaer.

11 andre bulgarere følger efter i på onsdag og endnu ni i begyndelsen af næste måned. I fredags afgik også et fly til Rumænien med 130 romaer. Andre 160 bliver smidt ud af Frankrig på torsdag i et andet særfly til Bukarest.

De udviste får 300 euro med sig per voksen i familien og 100 euro per barn.

Vessela Cherneva, der er talskvinde for det bulgarske Udenrigsministerium, siger til Sofia Morning News, at Bulgarien samarbejder med Frankrig om udvisningerne.

- Så længe der ikke anvendes vold i forbindelse med udvisningerne og sker brud på bulgarske rettigheder, gør vi vort bedste for at samarbejde med de franske myndigheder, siger Vessela Cherneva.

Aftalerne anerkender, at de udviste bulgarer er borgere i EU og har ret til den fri bevægelighed. De har dermed også ret til at vende tilbage til Frankrig, hvis de ønsker det, understreger de bulgarske myndigheder. Frankrig fastholder blot, at der er en tremåneders regel for ophold også for EU-borgere, og at borgerne fra andre lande skal kunne klare sig selv for at overskride den grænse. Det mener de franske myndigheder ikke, at romaerne beviste, at de kunne.

Italien vil udvise ”illegale ” EU-borgere

Den italienske indenrigsminister, Roberto Maroni, sagde søndag til dagbladet Corriere della Sera, at Italien vil benytte sig af samme paragraffer for at udvise EU-borgere, der ikke har en minimumsindkomst, en rimelig bolig eller er i fare for at trække på landets velfærdssystemer.

- For eksempel er mange sigøjnere EU-borgere, men overholder ingen af de betingelser. Udvisning skulle være en mulighed for alle EU-borgere. Ikke kun sigøjnere, sagde Roberto Maroni ifølge det kinesiske Xinhua News.

Sofia Morning News citerer Maroni for, at Italiens problem med romaer er anderledes end franskmændenes, fordi mange er italienske statsborgere.

- De har retten til at være her. Der er intet at gøre, siger Roberto Romani, der understregede, at reglerne for ophold ikke kun gjaldt for romaer, men for alle.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.