Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Tysk-fransk opgør om romaer

17. Sep. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Frankrig og Tyskland kom på kant med hinanden på EU-topmødet i Bruxelles. Samme dag, som to tidligere formænd for Europa-Parlamentet, franskmanden Simone Weil og tyskeren Hans-Gert Pöttering, i en fælles kronik Le Monde talte for en ny fransk-tysk motor i EU, gik den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og den tyske kansler, Angela Merkel, helt galt af hinanden på topmødet.

Nicolas Sarkozy sagde efter mødet til journalister, at Angela Merkel på mødet havde sagt, at hun havde tænkt sig at rydde romaernes lejre i Tyskland i de kommende uger.

- Vi vil se, hvor rolig den tyske politik herefter vil blive, sagde Sarkozy ifølge BBC.

Men næppe var den udtalelse nået ud til den tyske delegation, før den blev korrigeret af både regeringens talsmand, Steffen Seibert, og den tyske udenrigsminister, Guido Westenwelle. Tyskland har ingen planer om at rydde romaernes lejre. Westenwelle sagde endog ifølge Frankfurter Allgemeine, at Merkel slet ikke havde sagt noget om det på topmødet

- Kansleren har offentligt og over for mig berettet, hvad der blev sagt, sagde Westenwelle. – Sådanne bebudelser er der ikke afgivet. De ville også gå imod den tyske forfatning. Jeg går ud fra, at det drejer sig om en misforståelse.

Også Westenwelle beklagede dog, at EU-kommissær Viviane Reding indirekte havde sammenlignet de franske udvisninger med det, der skete under anden verdenskrig. Han kaldte udtalelserne for uacceptable. Kommissæren har siden beklaget udtalelsen.

Nicolas Sarkozy rasede på topmødet over dem. Han fastholdt, at rydningen af lejre ikke var en forfølgelse af romaer. I august blev der ryddet 500 lejre, hvor folk havde slået sig ned. Kun de 199 var lejre for romaer. Omkring 5.400 folk blev fjernet fra romaernes lejre, men de fleste var franske statsborgere og dermed ikke udvist.

- De afskyelige og skamfulde ord, der er blevet benyttet – 2. verdenskrig, hentydningen til jøderne – det var noget, der virkelig chokerede os, sagde Sarkozy ifølge BBC.

Hans udtalelser om udvisningerne står imidlertid i modsætning til at lækket papir fra det franske indenrigsministerium. Det viste, at de franske myndigheder var instruerede om at målrette aktioner mod sigøjnerlejre.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.