Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

Fare for sukkersyge ved arbejde på skift

06. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

06.02.2012 Arbejde på skiftehold øger risikoen for sukkersyge. Faren bliver større i takt med den række af år, en ansat arbejder på skift. Har det været over tyve år på treholdsskift, øges risikoen for at få sukkersyge type 2 med næsten 60 procent, viser en amerikansk undersøgelse blandt 177.000 sygeplejersker i alderen 25-67 år.

Skifteholdsarbejde har i årevis været i søgelyset for at udvikle arbejdsskader. EU har især sat fokus på gravides sikkerhed og farer ved arbejde på natteskift. Det europæiske arbejdsmiljøagentur, OSHA, peger på problemet og refererer i dag til den amerikanske undersøgelse.

Den viser, at der tilsyneladende er en klar risiko for at udvikle sukkersyge type 2 ved arbejde på skift. Sygeplejersker, der havde arbejdet 1-2 år i treholdsskift, havde fem procent større risiko for at have sygdommen end dem, der arbejdede på fast, daglig arbejdstid. Risikoen øgedes til 20 procent blandt dem, der havde arbejdet 3-9 år på skift og 40 procent med 10-19 år på skiftehold.

Men var det over 20 år, sygeplejersken havde arbejdet på treskift, var risikoen oppe på 60 procent.

Undersøgelsen konkluderer, at det er nødvendigt med sundhedstjek, sund levevis, vægtkontrol og tidlig behandling, hvis sygdommen opstår. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.