Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EF-domstolen: Sygdom under ferier tæller ikke som ferie

16. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lønmodtagere, der er syge ved starten af deres ferie, har ret til at ændre på ferien, så sygedagene ikke tæller som ferie.

Det fastslår EF-domstolen i en spansk sag, der straks har kastet domstolen ud i et nyt uvejr. De konservatives ordfører i sociale spørgsmål i Europa-Parlamentet, Roger Helmer, siger til Daily Express, at dommen skaber et retligt minefelt for alle arbejdsgivere og især er problematisk for de små og mellemstore arbejdsgivere.

- Atter udskifter vi den velvilje og de gode relationer, der er mellem arbejdsgivere og ansatte med retlige statutter fra ikke-valgte domme i Luxembourg, siger Roger Helmer til bladet.

Katja Hall fra de britiske arbejdsgivere i CBI siger til BBC, at mange arbejdsgivere allerede har løst sådanne problemer med sygdom og ferie på en praktisk og forståelig måde. Med dommen åbner man for, at der kan snydes, når sygdom blandes sammen med ferie.

- Hvis denne dom bliver til lov, så må arbejdsgivere bede om sygeattester, siger hun.

Det var den spanske chauffør Vicente Pereda, der fjernede ulovligt parkerede biler for et særligt firma i Madrid, som tog spørgsmålet om sygdom og ferie op. Efter firmaets aftaler skulle han holde sommerferie fra 16. juli til 14. august 2007. Imidlertid kom han den 3. juli ud for en arbejdsulykke, så han var syg fra 3. juli helt til den 13. august. Dermed blev det kun til to dages ferie.

Vicente Pereda mente, at han havde krav på mere ferie og ønskede at holde den i november og december. Det mente firmaet ikke, at han kunne. Pereda kæmpede derefter for sin ferie gennem det retslige system og sagen endte ved EF-domstolen.

Domstolen hæfter sig ved, at EU’s arbejdstidsdirektiv fastslår, at der er en årlig betalt ferie. Det er en del af de almindelige minimumsregler for sikkerhed og sundhed. Direktivet er omsat til en spansk lov, der sikrer 30 dage om året, hvoraf de 22 er betalt ferie.

Domstolen mener, at den ansatte har ret til den ferie, og at sygedage ikke tæller med. Hvordan det praktisk skal ordnes, er op til de enkelte landes love og aftaler. Men arbejdsgiveren er forpligtet til at give en ansat ret til at holde ferie på et andet tidspunkt, hvis den ansatte beder om det, fordi han eller hun er syg, når den aftalte ferie skal holdes.

”Hvis en arbejder ikke ønsker at tage sin årlige ferie i en periode, hvor han er sygemeldt, så må den årlige ferie blive givet ham på et andet tidspunkt”, hedder det.

Et britisk institut for menneskelige relationer, CIPD, finder, at dommen ikke er fra realiteternes verden, og at velvillige arbejdsgivere nu kan tænkes at gøre gode aftaler om sygdom mindre generøse. CIPD mener ifølge BBC, at der nu bliver en masse kontrol af de ansatte, der skal bevise, at de virkelig er syge. pmh

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.