Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

04.05.09 EU venter katastrofal udvikling i beskæftigelsen

04. May. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den økonomiske krise rammer lønmodtagerne katastrofalt hårdt både i år og til næste år. EU-kommissionen forventer, at arbejdsløsheden stiger, så den til næste år kommer op på 10,9 procent af arbejdsstyrken mod 9,9 procent i år. I den seneste opgørelse satte Eurostat ledigheden til 8,9 procent.

De dyste spådomme kan læses i de nye økonomiske forudsigelser, som Kommissionen offentliggjorde i dag. Det hedder ganske vist, at der er en økonomisk bedring på vej. EU-kommissær Joaquin Almunia sagde endog på et pressemøde i Bruxelles, at der for første gang siden midten af 2007 var en smule at glæde sig over. Erhvervsklimaet er lidt bedre. Virksomhedernes forventninger stiger, og også forbrugerne tror på bedre tiden.

- Det betyder dog kun, at det frie økonomiske fald er stoppet, sagde Joaquin Alminia.

Det betød dermed ikke nogen direkte økonomisk vending. Det er kun det bratte fald, der flader ud. Den europæiske økonomi er efter Kommissionens opfattelse stadig midt i den værste krise i efterkrigstiden. Det, der skaber en smule optimisme, er, at rækken af redningsplaner i medlemslandene og EU nu begynder at virke. Men den økonomiske krise får det samlede nationalprodukt i EU til at falde med hele fire procent i år. Til næste år venter Kommissionen, at der stadig er tilbagegang i en række lande, så det samlede nationalprodukt går tilbage, men nu kun med 0,1 procent.

Danmark i krise – men i mindre omfang

Danmark er ramt blidere af den økonomiske tilbagegang end de fleste andre EU-lande. Kommissionen venter, at den samlede produktion går tilbage med 3,3 procent i år, men stiger med 0,3 procent til næste år.

Beskæftigelsen, der er steget i Danmark siden 2004, ventes at falde med 2,2 procent i år og til næste år med yderligere to procent. Dermed eksploderer arbejdsløsheden også i Danmark. Men Kommissionen bemærker, at den danske ledighed i de senere år har været rekordlav. Den var på 3,3 procent i 2008, ventes at stige til 5,2 procent i år og nå op på 6,6 procent til næste år. Men da vil stadig kun Holland og Cypern have en lavere ledighed end den danske af alle 27 EU-lande.

Værst ramt er spanierne. Kommissionen venter, at hver femte er uden arbejde til næste år. Både i Irland og Litauen ventes arbejdsløsheden at være på 16 procent og i Letland på 15,9 procent i 2010.

Gigantiske underskud

EU-kommissær Joaquin Almunia så med bekymring på de underskud, som regeringerne opbygger på budgetterne. Også her er der imidlertid forskel fra land til land. Blandt euro-landene ventes 13 af de 16 lande i år at have underskud på over grænsen på tre procent. Og det bliver endog værre til næste år, hvor også Finland og Luxembourg ventes at komme tæt på grænsen.

Irland ventes at have et underskud på 15,5 procent af nationalproduktet i 2010.

Danmark og Sverige har overskud i 2008. Kommissionen forudser, at begge lande har underskud i år, men kun på 1,5 til 2,5 procent. I Letland, der ligesom de skandinaviske lande er uden for euro-samarbejdet, spås underskuddet at komme op på 11 procent.

En række lande kan vente påtaler og indledende procedurer fra Kommissionen for at have for store offentlige underskud. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.