Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

27.01.09 Sort uge på jobmarkedet verden over

27. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Efter en dramatisk mandag fortsætter fyringerne tirsdag på virksomheder i stort set hele verden. Financial Times opgør mandagens bebudede fyringer til at tælle over 70.000 job, og tirsdag fortsætter nyhederne med at berette om firmaer, der skruer ned og skiller sig af med ansatte i en række sektorer som metalindustrien, finansverden og inden for den ny teknologi.

Men også transportsektoren bliver hårdere og hårdere ramt. I Storbritannien advarer fagforeninger inden for jernbanen mod de drastiske nedskæringer i mandskabet, som nye private selskaber har bebudet. Tre fagforeninger henvender sig til regeringen i et åbent brev og finder det overraskende, at selskaberne, der er afhængige af subsidier, nu vil skære kraftigt ned på antallet af ansatte. Selskaberne har tjent, da der var opgang i konjunkturerne.

Til BBC siger generalsekretæren for det britiske forbund RTM (jernbane, søfart og transport), Bob Crow, at de britiske jernbaner er en nøgleindustri, som er for skrøbelig for økonomien og miljøet til at blive offer for selviske, kortsigtede interesser.

- Regeringen vil bekæmpe recessionen med investeringer i offentlige projekter og burde ikke tillade, at den bliver brugt til at give tilskud til fyringer i en kerneservice, siger Bob Crow.

Det hollandsk ejede bank- og forsikringsselskab ING udtalte mandag, at selskabet dropper 7000 job verden over i år. Det også hollandsk ejede Philips bebudede 6000 fyringer, og TATA Steel fulgte efter med oplysninger om, at der ryger 3.500 job.

Sprint Nexel, en amerikansk mobiltelefonoperatør skærer 14 procent af arbejdsstyrken bort. Det svarer til 8000 job.

Firmaer rationaliserer også efter sammenlægninger og opkøb. Medicinalvirksomheden Pfizer, der også har en stor afdeling i Danmark, offentliggjorde i går, at den har købt en anden virksomhed Wyeth og kommer op på 130.000 ansatte og en omsætning på 71,3 milliarder dollar. Men der bliver ikke plads til alle. Financial Times kan samtidig meddele, at 19.500 ansatte må ud at finde et andet job, da de bliver overflødige i forbindelse med overtagelsen.

Caterpillar, der er verdens største inden for byggemaskiner, har problemer under den generelle byggekrise. Overskuddet lå i tredje kvartal 32 procent lavere end året før, og nu lyden den triste melding til de ansatte, at der ryger 20.000 job.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.