Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.09.09 Ny stigning i ledigheden I EU

03. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Ledigheden I EU tog endnu et hob i vejret i juli. Arbejdsløsheden steg med 225.000 personer til over 21,7 millioner borgere. Dermed var 9,0 procent af arbejdsstyrken uden et job. På et år er over fem millioner flere borgere i EU blevet arbejdsløse.

I de 16 eurolande steg arbejdsløsheden i juli med 167.000 mænd og kvinder, unge og ældre og nåede op på 9,5 procent, viser en opgørelse fra Eurostat..

Det er imidlertid vidt forskelligt, hvordan arbejdsløsheden rammer landene, og hvem der ryger ud af arbejdsmarkederne. I Litauen steg arbejdsløsheden fra 5,8 procent i juli sidste år til 16,7 procent i år. I Letland gik den op fra 6,9 procent til 17,4 procent på bare et år og i Estland fra blot 4,1 procent i juli sidste år til nu 13,3 procent.

Men i Rumænien er ledigheden på et år kun steget fra 5,7 procent til 6,2 procent og i Tyskland fra 72, procent til 7,7 procent.

De unge har sværere og sværere ved at finde et job. I Sverige var 27,3 procent uden arbejde i juli mod 17,7 procent i juli sidste år. I Spanien er de unges arbejdsløshed nu oppe på 38,4 procent. I 10 EU-lande er over hver femte ung uden et job.

Mændene rammes hårdt af krisen i de baltiske lande. I juli sidste år var godt seks procent af mændene arbejdsløse i Letland og Litauen. Et år senere er det over 21 procent, det står uden arbejde, mens kvindernes ledighed kun er øget fra fem-syv procent til 11-13 procent.

I de skandinaviske lande er ledigheden højere for mænd end for kvinder. I Irland er mændene langt hårdere ramt. 15,4 procent af de irske mænd er uden arbejde mod 8,8 procent af de irske kvinder.

I Holland og Østrig har både mænd og kvinder en lav arbejdsløshed.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.