Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

15.12.08 Krisen har ikke ramt lønnen

17. Dec. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Lønnen er endnu ikke ramt af krisen. Både i euro-zonen og i de øvrige EU-lande gik den pænt op i tredje kvartal. I de 15 eurolande kom stigningerne op på 3,8 procent og samlet i de 27 EU-lande på 4,0 procent. Lønmodtagerne henter dermed mere hjem end et år tidligere, hvor den årlige lønstigning var nede på 2,6 procent i euro-landene og 3,9 procent samlet i EU.

Der er imidlertid stor forskel på, hvad lønmodtagerne henter ekstra hjem i de forskellige lande, viser en ny opgørelse fra Eurostat.. De nye medlemslande fører an. I Rumænien hentede de ansatte hjem, hvad der på årsbasis svarer til 21,2 procent. I Bulgarien blev det til 21,9 procent og i Letland 20,1 procent. Men i Frankrig blev det kun til stigninger på 2,6 procent, og i Tyskland 27 procent.

I tredje kvartal steg de tyske lønninger imidlertid kun med 1,4 procent på årsbasis.

De indirekte lønudgifter stiger også. I flere lande trækker de poster de samlede lønomkostninger op. I Danmark steg lønningerne med 3,5 procent, men de indirekte lønomkostninger var oppe på 7,0 procent på årsbasis.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.