Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.06.11 Foråret skabte ikke job i EU

06. Jun. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Mens nye tal for beskæftigelsen i USA skuffer, har foråret i Europa heller ikke fået folk i arbejde. I april var arbejdsløsheden i eurozonen på 9,9 procent, og det er det samme som i marts. Det er dog en beskeden fremgang i forhold til året før, hvor arbejdsløsheden var oppe på 10,2 procent.

I hele EU er arbejdsløsheden lavere. Den faldt i april til 9,4 procent mod 9,5 procent i marts og 9,7 procent i april sidste år, viser en opgørelse fra Eurostat.

Samlet var der i april over 22,5 millioner mennesker i EU, der ikke kunne finde et job. Stadig er det de unge, der har langt de største problemer med at få arbejde. De unges ledighed var på 20,3 procent i april i de 27 lande. Der er tale om en lille fremgang de seneste måneder, og et år tidligere var arbejdsløsheden på 21,2 procent.

Men udviklingen er stadig forskellig i landene. I kriselandet Irland er de unges arbejdsløshed steget fra 26,8 procent i april sidste år til 31,3 procent i år.

Der er tale en beskeden fremgang i år i Irland, men det samme er ikke tilfældet i Spanien. Her går det stadig dårligere og dårligere med de unges beskæftigelse. Den er steget igen de seneste måneder og er nu oppe på 44,4 procent i april. Også i Slovakiet er det gået tilbage siden april sidste år. Og tilbagegangen er forsat de seneste måneder, så arbejdsløsheden i april nåede op på 35,6 procent for de unge.

Katastrofen i Grækenland rammer ikke mindst de unge, hvis arbejdsløshed stiger i takt med den forværrede økonomiske situation. Grækerne er helt holdt op med at opgøre ledigheden. De seneste tal fra februar viser, at arbejdsløsheden da var på 36,1 procent for de unge mod 31,9 procent i april sidste år.

I kriselandet Portugal er de unges arbejdsløshed også større i april end året før. Den var på 27,4 procent i april i år.

I otte af de 19 lande, der er tal for i april, var flere end hver femte ung ude af stand til at finde et arbejde. I kun et eller to af de lande, der ikke er tal for, må det forventes, at også flere end femte ung ikke kan finde et job og er registreret som arbejdsløshed.

Kvindernes arbejdsløs er en smule større end mændenes både i EU som helhed og i eurozonen. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.