Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.04.11 Arbejdsløsheden bider sig fast

29. Apr. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Foråret fik ikke flere i arbejde. Arbejdsløsheden var i marts på 9,9 procent i eurozonen, og det er det samme som i februar. Den var dog på 10,1 procent i marts sidste år.

Heller ikke i EU generelt kom flere i job ved vinterens udgang. Arbejdsløsheden var på 9,5 procent i marts ligesom i februar. Det er en beskeden ændring i forhold til året før, hvor den var på 9,7 procent.

Dermed er der fortsat klart over 20 millioner ledige i EU. Eurostat skønner, at der er 22,8 millioner arbejdsløse i hele EU.

I 16 af de 27 EU-lande er arbejdsløsheden faldet i løbet af et år. De største fald er i de baltiske lande Letland og Estland, men her var krisen også dyb med arbejdsløshedsprocenter på 20,1 procent og 16,1 procent året før. Opsvinget tæller mere i Tyskland, der ikke blev så hårdt ramt af arbejdsløsheden og nu er nede på en ledighed på 6,3 procent mod 7,4 procent i marts sidste år.

Spanien har fortsat EU’s højeste arbejdsløshed, og de arbejdsløse mærker ikke nogen fremgang. Tværtimod stiger ledigheden måned for måned siden december og er nu oppe på 20,7 procent mod 19,6 procent i marts sidste år.

Flere kriselande har ikke gjort arbejdsløsheden op i 2011, men Eurostat noterer, at Grækenland havde den største stigning i arbejdsløsheden i EU mellem fjerde kvartal 2009 og fjerde kvartal 2010. Den steg fra 10,2 procent til 14,3 procent.

De unge spaniere skal søge andre steder hen, hvis de vil gøre sig bare det mindste håb om at finde et job. Igen i marts steg deres ledighed, så den nu er på 44,6 procent. De unge i Slovakiet, Polen og Ungarn har tilsyneladende heller ikke megen fremtid i deres lande. I Ungarn var arbejdsløsheden i marts den samme som et år tidligere og lå på 27,1 procent. I Polen steg den med 2,6 procentpoint på et år og var på 26,0 procent, mens den i Slovakiet kom op på 35,2 procent. De unge i de nye EU-lande kan så glæde sig over, at de sidste rester af begrænsninger for deres fri bevægelighed ryger på søndag på arbejdernes internationale kampdag.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.