Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.04.09 Over 20 millioner ledige i EU

30. Apr. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Arbejdsløsheden passerede i marts den triste grænse på 20 millioner uden job i EU-landene. Med 626.000 flere ledige kom arbejdsløsheden op på 20,154 millioner i de 27 lande. Dermed steg arbejdsløsheden med over fire millioner ledige på et år, viser nye tal fra Eurostat.

Kun i Rumænien, Bulgarien og Grækenland blev der færre arbejdsløse fra marts sidste år til april i år. Holland fastholdt en lav ledighed gennem de 12 måneder og har stadig det forholdsmæssigt laveste antal ledige med en arbejdsløshedsprocent på 2,8.

I alle de øvrige 23 lande steg ledigheden og i Litauen, Letland og Spanien dramatisk. I Litauen røg arbejdsløshedsprocenten op fra 4,3 til 15,5, i Letland er ledigheden nu oppe på 16,1 procent fra blot 4,3 procent i marts sidste år. Spanien oplever en direkte økonomisk krise, og arbejdsløsheden var i marts på 17,4 procent mod 9,5 procent sidste år.

Værst ramt er stadig de unge. I marts var 18,3 procent af unge under 25 år uden et arbejde. Et år tidligere var det 14,6 procent. I Litauen er det meget vanskeligt for de unge at finde et job. 29,3 procent af de unge var arbejdsløse. Endnu værre er det i Spanien, hvor 35,4 procent af de unge var arbejdsløse.

Men de unge Sverige har det også sværere og svære. Hver fjerde eller 25,2 procent af de unge var uden et job i marts.

Kun i Holland er de unges ledighed på under 10 procent. Den er nede på 5,7 procent. I alle de øvrige EU-lande er ledigheden tocifret. Den danske er registreret til 12,3 procent.

Et større antal mænd end kvinder bliver ramt af ledighed. For et år siden var ledigheden for kvinder klart større end for mænd. 7,3 procent af kvinderne var arbejdsløse mod 6,2 procent af mændene i EU-landene. I marts i år er mændenes ledighed steget til 8,3 procent og er nu på niveau med kvindernes.
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.