Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.01.09 Firmaer fyrer overalt – Dell flytter til Polen

09. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den økonomiske krise har for længst passeret finanssektoren og rammer nu den almindelige produktion og service både i Europa, Amerika og i Østen. I USA mistede 500.000 lønmodtagere jobbet i december, i Spanien stillede en ledig sig torsdag op som nummer 3 millioner i køen af arbejdsløse, der er den længste i 12 år. Og i Irland kæmper 1.900 ansatte hos computerfirmaet Dell med tiden for at få stoppet den udflytning til Polen, som Dell har bebudet.

Irland har måned efter måned fået flere arbejdsløse. En ny opgørelse fra Eurostat siger, at ledigheden i november var oppe på 7,9 procent mod 4,7 procent et år tidligere. Flytter Dell fra Irland til Polen, går Irland ikke bare glip af en masse job, men også en produktion, der er på fem procent af landets BNP.

Irland har tidligere trukket en række virksomheder til øen med gunstige skatteordninger. Nu undersøger EU-kommissionen, om Dell flytter til Polen med 52 millioner euro i statsstøtte.

Det amerikansk ejede Dell har etableret en virksomhed i den polske by Lodz, der ligger i et fattigt område med stor ledighed. Det er ifølge Irish Times meningen, at virksomheden skal op på 3000 ansatte. Dell skulle have fået 53,7 millioner euro i støtte i forbindelse med opførelsen af virksomheden, men ifølge en talsmand i EU-kommissionen undersøger man, om støtten er givet ulovligt. Kommissionen anslår ifølge Irish Times, at de totale udviklingsomkostninger i Dodz var på 89,58 millioner.

For det i forvejen kriseramte Irland er situationen kritisk. Regeringen opbygger et større og større underskud på budgettet, og det hedder, at man tidligst i 2013 kommer ned på det grænsen på tre procent, som eurolandene har som normalt loft.

En talsmand for det amerikanske handelskammer i Irland siger til Financial Times, at Dell næppe er den eneste virksomhed, der nu flytter fra Irland til et land med lavere omkostninger.

Mens ledigheden stiger i Irland og i en række industrilande og også de tidligere så succesrige baltiske lande, falder den i Polen og Slovakiet. I Polen var den i november nede på 6,5 procent mod 8,5 procent et år tidligere. I Estland var den i november 2007 på 4,1 procent. Et år senere er den på 8,3 procent.

 

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.