Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.01.10 Væksten op – arbejdsløsheden også

08. Jan. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Væksten gik i vejret i slutningen af 2009. I tredje kvartal steg det samlede nationalprodukt i de 27 lande med 0,3 procent og i eurolandene med 0,4 procent, skønner Eurostat. I begge områder gik økonomien tilbage i kvartalet før, og i tredje kvartal var GDP stadig 4,3 procent lavere end året før.

En række forudsigelser om den økonomiske udvikling synes dermed at holde stik. Det er ventet, at den økonomiske krise har toppet, og at det nu går fremad. Det er også ventet, at udviklingen i arbejdsløsheden ikke følger i sporet på væksten. Også de forudsigelser synes at passe.

Tal fra Eurostat viser således, at arbejdsløsheden fortsatte i vejret i november og nu nåede 10 procent i eurolandene. Den var på 9,9 procent i oktober og 8,0 procent i november 2008.

Eurostat skønner, at op mod 23 millioner borgere i EU-landene er uden job, og at 15,7 millioner af dem bor i eurolandene. Dermed var der i november 185.000 flere ledige i EU end i oktober.

Litauen havde i tredje kvartal den højeste vækst i EU. Men væksten ændrede tilsyneladende ikke billedet på arbejdsmarkedet. Fra oktober til november steg arbejdsløsheden fra 21,3 procent til 22,3 procent. I november 2008 var den på 10,2 procent.

Ungdommen er stadig den største taber på arbejdsmarkedet. I EU-formandslandet Spanien steg de unges arbejdsløshed fra 42,8 procent til 43,8 procent. I 11 EU-lande er de unges ledighed på over 20 procent. I syv lande er flere end hver fjerde uden et arbejde. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.