Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

16.12.09 Lille fald i lønstigninger

16. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Tempoet er igen gået af lønstigningerne. I de 27 EU-lande steg lønningerne i gennemsnit med 2,9 procent i andet kvartal på årsbasis og andre arbejdsomkostninger for arbejdsgiverne med 3,6 procent. I første kvartal steg de samlede lønomkostninger med 4,1 procent, viser en ny opgørelse fra Eurostat..

I de 16 eurolande tjente lønmodtagerne i gennemsnit 3,6 procent mere frem til tredje kvartal mod 4,2 procent i kvartalet før.

De lysere økonomiske forhold slår dog igennem i nogle brancher, så lønmodtagerne får mere for arbejdet. I eurolandene steg lønningerne og de øvrige lønomkostninger i industrien med 5,4 procent. Byggebranchen og servicefagene mærker dog stadig krisen, og lønomkostningerne steg kun med 2,9 og 2,0 procent.

De baltiske lande er stadig præget af krisen, og lønmodtagerne mærker det på lønnen. I Litauen faldt arbejdsomkostningerne med hele 10,9 procent, i Estland med 4,3 procent og i Letland med 2,7 procent.

Derimod henter lønmodtagerne mere hjem i Bulgarien og Rumænien, hvor lønomkostningerne steg med 10,4 procent og 9,6 procent.

Også i Tjekkiet er der kommet gang i lønstigningerne. De samlede omkostninger gik i vejret med 6,4 procent.

Tyskland nåede op på 4,8 procent.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.