Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

28.11.08 Ledigheden stiger atter – unge spaniere får ikke job

28. Nov. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De unge i Spanien er hårdt ramt af den økonomiske krise. På et år er ledigheden blandt dem steget fra 18,4 procent til 28,1 procent. Men generelt er det de unge, der over alt mærker den økonomiske krise hårdest. Både i EU27 og EU15 var 15,9 procent af de unge uden et job i oktober. Et år tidligere var det 14,6 procent i euro-landene, viser en ny opgørelse fra Eurostat.

Både i Frankrig, Ungarn og Slovakiet var hver femte ung ude et arbejde i oktober måned. Og i Sverige, der generelt har lav ledighed, søger flere og flere unge nu forgæves efter et arbejde. 22,4 procent er registreret som arbejdsløs.

Krisen får dermed atter ledigheden til at stige. I hele EU var ledigheden i oktober på 7,1 procent, og der er en stigning fra september, hvor ledigheden var på 7,0 procent. I oktober sidste år var 6,9 procent mænd og kvinder uden arbejde.

I alt var 17,183 millioner borgere i de 27 EU-lande uden et arbejde i oktober. Af dem boede de 12 millioner i euro-landene.

Der er generelt flere problemer med arbejdsløshed i eurolandene, hvor ledigheden kom op på 7,7 procent fra 7,6 procent i september og blot 7,3 procent for et år siden.

Det er først og fremmest Spanien, der er hårdt ramt. Her er arbejdsløsheden steget på et år fra 8,5 procent til 12,8 procent i oktober. Men også Irland mærket, at den økonomiske krise kradser. Ledigheden var nede på 4,7 procent i oktober 2007. Året efter er den oppe på 7,1 procent.

Men også i de nye lande er ledigheden vendt tilbage. Estland, der efter murens fald satte ind med en økonomisk chokterapi og fik hurtige fremskridt, mærker nu ikke kun økonomiske problemer, men også problemer med ledighed. Den er steget fra 4,1 procent til 7,5 procent på et år.

Derimod falder ledigheden i Polen fortsat måned for måned. I oktober sidste år var den på 8,7 procent. Nu er den nede på 6,4 procent.

Danmark hører fortsat til de lande, der har færrest problemer med arbejdsløshed. Selv om den steg en smule i september, er den i oktober blot registreret til 3,2 procent. Kun Østrig og Holland har en lavere ledighed.

Kvinder er fortsat hårdere ramt af ledighed end mænd.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.