Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.01.08 Ro i lønudviklingen i EU trods større krav

18. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Presset stiger i flere lande i EU for højere lønninger. I Tyskland stiller de faglige organisationer krav om betydelige stigninger, og også i Frankrig lægger fagforeningerne op til et forår i lønforbedringernes tegn.

Dagbladet Le Figaro fortæller, hvordan ledelserne på flere franske virksomheder oplever øget pres. Hewlett-Packard indgik tidligere på ugen en overenskomst for 3000 ansatte, og flere virksomheder er ifølge bladet rede til at følge de faglige organisationer et stykke ad vejen, men kravene er større end tidligere.

Hos Alstrom siger Patrick Dubert, at lønpresset bliver større, fordi inflationen stiger, og folk nu frygter for købekraften.

- Men hvis virksomheden går godt, så er det også et første mål at sikre, at de ansatte bevarer deres købekraft, siger Patrick Dubert, der dog fastholder, at produktiviteten skal ind i billedet, så konkurrenceevnen bevares.

Den administrerende direktør for rådgivningsfirmaet Axense, Denis Granger, siger, at han i sine syv år i firmaet ikke har oplevet, at man i et år har stået over for så mange krav. Og nu er det også de timelønnede, der kræver efter hans mening høje lønstigninger.

- Det er ikke små krav: En ansat, der tjener 30.000 euro om året (225.000 kr.), beder nu om 35.000 euro. Men føler, at de ansatte frygter stigningerne på boligen og de almindelige dagligvarer, siger Denis Granger til bladet.

De franske faglige organisationer arrangerer i den kommende tid aktioner for at markere kravet om at bevare købekraften. Aktionerne kommer efter, at den europæiske centralbank i sidste uge advarede mod lønstigninger på et tidspunkt, hvor inflationen stiger. Den europæiske fagbevægelse har protesteret mod bankens indblanding. Se her.

Bankens advarsler kommer også på et tidspunkt, hvor tal fra Eurostat viser, at lønningerne ikke viser tegn på at stige. I euro-landene viste de årlige stigninger i tredje kvartal 2007 et fald i forhold til året før. Sidste år var de på 2,5 procent mod 2,7 procent året før.

I hele EU var der tale om en beskeden stigning, men det er nye medlemslande, der øger lønningerne fra helt lave betalinger. I Rumænien var lønstigningerne sidste år oppe på omkring 23 procent, i Letland på op mod 30 procent og i Estland på over 20 procent.

Derimod har de tyske lønmodtagere ikke fået meget bud af anstrengelserne hidtil. I tredje kvartal var stigningerne oppe på 1,5 procent, og det er det samme som året før. Men arbejdsafgifter faldt, så det samlet kun var en anelse dyrere for arbejdsgiverne at betale de ansatte.

I Frankrig hev de ansatte 3,3 procent mere hjem, men det er også det samme som året før. Her steg udgifterne ud over lønnen en anelse for arbejdsgiverne.

Inflationen var i EU i december på 3,2 procent. I Eurolandene på 3,1 procent ifølge Eurostat.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.