Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

01.12.09 Hver femte ung i EU uden job

01. Dec. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De unge får sværere og sværere ved at finde et arbejde. I oktober var over hver femte uden et job i EU. Fra oktober til sidste år steg de unges arbejdsløshed fra 16,2 procent til 20,7 procent. Men der er stor forskel på de unges situation i de 27 EU-lande.

I Spanien kom ungdomsarbejdsløsheden op på hele 42,9 procent. Den var på 24,7 procent et år tidligere. I Letland er flere end hver tredje ung arbejdsløshed. I Irland er de unges arbejdsløshed steget fra 15,5 procent til 28,4 procent på bare et år. Og i Sverige er 26,8 procent uden et job, viser nye tal fra Eurostat..

Både EU-landenes undervisningsministre, ministre for ungdom og beskæftigelses- og socialministre har netop taget de unges situation op. Næste år er udnævnt til et år for kampen mod fattigdom og udelukkelse. Og netop de unge hører til dem, der er i risiko for at vokse op i fattigdom og senere ikke få en chance på arbejdsmarkedet. Ministrene vil have fokus på de unges situation i et nyt program frem mod 2020.

De unge kommer til at konkurrere med millioner af ældre ledige. I alt var over 22,5 millioner kvinder og mænd uden arbejde i oktober. På et år er fem millioner borgere i EU-landene blevet arbejdsløse.

Arbejdsløsheden steg en smule i EU i oktober, men var stabil i euroområdet. Men alle lande har flere ledige i oktober end i oktober sidste år. Der er dog stor forskel på, hvor galt det er gået.

I Tyskland er arbejdsløsheden steget fra 7,1 procent til 7,5 procent. I Østrig fra 4,0 til 4,7 procent.

Men i Letland er arbejdsløsheden steget fra 9,1 til 20,9 procent og i Letland fra 4,8 til 23,8 procent på bare et år.

Prognoser venter, at ledigheden fortsætter med at stige, selv om den økonomiske kriser er ved at vende.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.