Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.01.08 Flere kvinder i arbejde men behov for bedre job

30. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Selv om der kommer flere og flere kvinder i beskæftigelse, så er kvinder stadig underbeskæftigede og underbetalt i forhold til mænd, viser en rapport, som EU-kommissionen lægger frem for EU-topmødet i midten af marts.

Vladimír Spidla, som er kommissær for beskæftigelses- og ligestillingsområdet, er tilfreds med strategien for job og beskæftigelse, da den har haft succes med hensyn til at skabe flere arbejdspladser til kvinder. Men der er også mangler. For det er ofte dårligere job end mændenes, som kvinderne må tage sig til takke med.

- De fortsatte udfordringer som lønforskelle, arbejdsmarkedets opdeling og balancen mellem arbejdsliv/privatliv betyder, at der stadig er et stykke vej i arbejdet for at skabe bedre arbejdspladser for kvinder. Overalt ser vi, at kvinders karrierer er kortere, langsommere og dårligere betalt, selv om de er bedre uddannede. Det er klart, at vi skal gøre mere for at kunne gøre bedre brug af den meget produktive del af arbejdsstyrken, som kvinder er, siger Vladimir Spidla.

Kommissærens udtalelser ledsager en rapport om ligestillingsarbejdet, der flytter fokus fra kvantitet til kvalitet i de jobs, der skabes til kvinderne på arbejdsmarkedet.

På den ene side er der siden år 2000 skabt 12 millioner nye jobs, som er overtaget af kvinder, så beskæftigelsesfrekvensen på EU-plan er 57,2 procent, eller 3.5 procentpoints over niveauet i 2000, mens beskæftigelsesfremgangen for mænd er under 1 procentpoint. Det er især kvinder over 55, der har øget beskæftigelsen.

På den anden side fremgår det af rapporten, at der er betydelige problemer med kvaliteten af jobs til kvinderne, som reelt repræsenterer 59 procent af de universitetsuddannede. Kvindernes timeløn er i snit stadig 15 procent under deres mandlige kollegers.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.