Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

01.03.10 EU-dom giver kvinder dyrere bilforsikringer

01. Mar. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Kvinder kan få dyrere bilforsikringer, efter EU-Domstolen i dag fastslog, at det strider mod ligestillingen, at de hyppigere bilsmadrende mænd betaler mere i forsikring. Til gengæld får kvinder i en række lande nedsat deres præmier for livsforsikringer, da det er almindeligt i blandt andet Storbritannien, at de betaler mere, fordi de lever længere.

Domstolen fastslår, at det strider mod ligestillingen i EU, at forsikringsselskaber tager individuelle hensyn til risikoen, når de tegner forsikringer.

Der kan være stor forskel på det, som en ung mand og en ung kvinde betaler for en bilforsikring. I Storbritannien siger forsikringsbranchens organisation, BIBA til BBC, at en ung mand på 18 år typisk betaler 4.400 pund om året, mens den unge kvinde blot betaler 2.700.

En talsmand for BIBA siger, at dommen derfor vil have stor betydning for hele branchen, da kvindelige billister har langt færre ulykker end mænd. Selskaberne er klar til at sætte præmierne op.

- Vi kan se, at deres præmier vil gå op med 25-30 procent, mens mænds præmier vil falde, siger Simon Douglas fra AA Insurance.

Også i Danmark kan dommen få betydning. Derimod er unisex-princippet almindeligt i danske pensionsordninger. Det er til gengæld almindeligt i Europa, at kvinder får udbetalt et mindre beløb end mænd fra en livsforsikring end mænd, selv om præmien er den samme. Det skyldes, at kvinderne normalt lever længere og dermed får betalinger i flere år.

Dommen slår unisex-princippet fast, og kvinder kan dermed se hen til at få forhøjet udbetalinger, når dommen får effekt fra december næste år.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.