Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

15.05.07 Kvinders job i få sektorer

15. May. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:
Kvinder arbejder i få sektorer. Trods al snak om at få kvinder til at tage tidligere mandejob og mænd til at tage job i sektorer, hvor kvinder tidligere var dominerende, så arbejder kvinder stadig især i de erhverv, hvor de altid har haft de fleste job. Og mændene søger ikke over i de sektorer, hvor kvinder altid har siddet på jobbene.

 

Det viser en ny opgørelse fra Eurostat. Ja den viser endog, at udviklingen går i den stik modsatte retning end den, ligestillingspolitikken er lagt an på. Kvinder fastholder end ikke blot deres job i særlige sektorer. De sætter sig tungere og tungere på jobbene inden for social- og sundhedssektoren, handel, offentlig administration, undervisning og hotel- og restauration.

I de tidligere 25 EU-lande arbejdede 60 procent af kvinderne inden for kun seks sektorer i 2005. Ved årtusindskiftet var det 58,7. 41,9 procent af mændene arbejdede tilsvarende inden for 6 områder i 2005. Det er en anelse flere end i år 2000.

Udviklingen i Danmark følger den europæiske. Også danske mænd og kvinder samler sig i få sektorer, og her er tendensen, at det er mændene, der satser på de traditionelle mandefag, selv om de har øget beskæftigelsen inden for social- og sundhedssektoren.

Både de danske kvinder og mænd samler sig i større grad i få sektorer end kønsfællerne i de øvrige EU-lande. 62,2 procent af kvinderne arbejder i blot fem sektorer. 32,1 procent af jobbene er i social- og sundhedssektoren.

Kun de belgiske, svenske, britiske og rumænske kvinder samler sig i højere grad i få sektorer end de danske. I de andre EU-lande arbejder relativt flere kvinder inden for hotel- og restauration.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.