Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.02.08 Margot Wallström træt af mandsvældet i EU

11. Feb. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den svenske EU-kommissær, Margot Wallström, brugte sin 54-års fødselsdag forleden til at lange ud efter mandsdominansen i den europæiske beslutningsproces. Samtidig lagde hun så betydelig afstand til ethvert kommende topjob, at hendes udtalelser til Sydsvenska Dagbladet fredag den 8. februar kan opfattes som et nej tak til den udenrigsministerpost, hun ellers er udset til i Sverige - skulle den næste regering blive socialdemokratisk.

Det centrale i udtalelserne fra kommissæren, der også er kommissionens næstformand, er en dyb bekymring over, at magtfulde mænd bag lukkede døre diskuterer og aftaler, hvem der skal være de endnu mere magtfulde mænd i EU-maskineriet.

- Det er utroligt, at man kun taler om mænd som muligheder, og at det sker bag lukkede døre, siger hun i forbindelse med diskussionerne om, hvem der skal være den første formand for Det Europæiske Råd (topmødet) og hvem, der skal være den første "udenrigsminister" og samtidig næstformand i EU-kommissionen.

De to topposter er nyskabelser i Lissabon-traktaten, der forventes at træde i kraft den 1. januar 2009.

Der er talt og skrevet om britiske Tony Blair, der var leder af New Labour, og der er talt og skrevet om Luxembourgs kristeligt-demokratiske statsminister Jean-Claude Juncker - med Sveriges konservative udenrigsminister Carl Bildt på sidelinjen og statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) som en kandidat i de danske medier – for blot at nævne nogle af mændene.

Beslutningen skal formentlig tages på et topmøde i anden halvdel af 2008 under fransk formandskab, og Margot Wallström beklager derfor, at et sammenrend af mandlige politikere allerede har indledt korridordrøftelser. Hendes konklusion er, at gamle mænd altid vælger gamle mænd, og det er det, der er i gang nu. Det er efter hendes opfattelse ikke særlig godt for folks oplevelse af politik og EU. Og EU er efter hendes opfattelse "et mandsvælde".

Hun udelukker sig selv fra enhver toppost i politik i fremtiden. Prisen er efter hendes opfattelse for høj.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.