Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

26.05.08 Svenske kvinder bagud på arbejdsmarkedet

26. May. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De svenske kvinder får ikke kun mindre i løn end mændene. De halter også bagefter, når det gælder om at udvikle sig med jobbet.

Mænd får omkring 2000 kroner mere i løn om måneden end kvinderne, selv om de har samme alder og samme slags arbejde og arbejder i samme region. Selv hvor kvinderne haler ind på mændene, så går det langsomt med at udligne lønforskellene.

- Det er alarmerende, at der er sket så lidt, siger viceordførende i det svenske faglige forbund, Unionen, Bengt Olsson til forbundets hjemmeside.

Unionen står for undersøgelsen, der viser, at kvinder stadig blot tjener 93 procent af det, som mændene henter hjem. Bengt Olsson peger på, at det ikke har hjulpet med en over ti år gammel ligestilling, der kortlægger lønningerne. Virksomhederne tager den ikke alvorligt.

Men det er ikke kun lønmæssigt, at kvinderne er bagud. De får heller ikke samme kompetenceudvikling, som mændene. En undersøgelse fra forbundet viser, at kvinderne i næsten lige så hyppigt som mændene får en samtale med chefen om kompetenceudvikling. Men når det bliver alvor, så er det mændene, der kommer på kursus.

Kun 37 procent af kvinderne i undersøgelsen har fået udviklet kompetencerne inden for et år mod 49 procent af mændene. Undersøgelsen viser også, at generelt færre kommer på kurser. Det undrer formanden for Unionen, Mari-Ann Krantz.

- Kompetence er en ferskvare, som stadig må understøttes. Alle har et ansvar for de ansattes udvikling: Samfundet må skabe uddannelse, virksomhederne må afsætte ressourcer til det, og de ansatte må kræve kompetenceudvikling, når muligheden byder sig, siger Mari-Ann Krantz til hjemmesiden.

Unionen agter nu at sætte ind for både at øge ligelønnen og ligheden i kompetenceudviklingen.

Kvindernes løn må justeres, og der må arbejdes mere med ligeløn. Og alle må gøre en indsats for udvikling af kompetencerne. Cheferne må også have de egenskaber, der skal til for at afgøre, om de ansatte har de kompetencer, der kræves i jobbene.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.