Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

06.03.08 Mænd er til fodbold – kvinder til teateret

06. Mar. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Over halvdelen af mændene i EU har det seneste år været til en sportskamp, men kun knap 30 procent af kvinderne bruger fritiden på sådanne begivenheder. De læser hellere en bog eller går i teatret. De mere kulturelle fornøjelser har således langt flere kvinders interesse end mændenes. Næsten tre uf af fire kvinder har læst en bog i løbet af det seneste år, og flere end hver tredje har været i teatret, viser en ny opgørelse fra Eurostat, som Kommissionen sender ud før kvindernes internationale kampdag den 8. marts.

Mænd er dog oftere i biografen end kvinder, viser opgørelsen, der fortæller om store forskelle på europæernes fritidsaktiviteter. I de fattigere lande i EU kommer borgerne ikke meget ud. I Bulgarien og Rumænien er det kun mellem hver fjerde og femte, der kommer i teateret og biografen, mens hollænderne iler til de kulturelle aktiviteter. Men østeuropæerne er flittige bogorme, og det gælder også rumænerne og bulgarerne. De slår dog ikke de tjekkiske kvinder. Blandt dem har 89 procent læst en bog det seneste år. Kun de svenske kvinder overgår deres tjekkiske søstre.

Kvinder lærer også hyppigere fra sig end mændene. De dominerer således lærerjobbene, men har stadig svært ved at få lederjobbene i erhvervslivet og også få jobbene med politisk indflydelse.

Ni ud af ti bestyrelsespost i erhvervslivets top er besat af en mand, og kun en tredjedel af topposterne har kvinderne erobret, viser en rapport, som EU-kommissionen også offentliggjorde i dag.

Rapporten Women and man in the decision-making 2007 – analyses of the situation and trends giver ganske vist et billede af, at kvinderne er på vej frem i det politiske system. Men der er lang vej til at overtage magten fra mændene. Kun 24 procent af medlemmerne af parlamenterne i EU er kvinder. Det er bedre end for ti år siden, hvor kun 16 procent var kvinder, og det er bedre end inden for den finansielle verden. Men her står det også grelt til. Alle nationalbankerne i de 27 EU-lande har en mandlig topchef, efter også Danmark igen har fået en mand på den post.

EU-kommissionen opfordrede torsdag kvinderne til at gøre op med de tidligere valg af job. ”Kom ud af mørket og grib IT-chancen”, hed det på en konference, som Kommissionen holdt i Bruxelles, og opråbet gjaldt de unge piger.

- Det er uacceptabelt, at der i Europa mangler kvalificeret IKT-personale. Hvis manglen på dataloger og ingeniører ikke afhjælpes, vil det i sidste instans svække Europas økonomiske vækst, og Europa risikerer at tabe terræn i forhold til de asiatiske konkurrenter, sagde EU-kommissær Viviane Reding på konferencen og afviste, at de fag er kedelige og ikke noget for kvinder.

Under hver femte ingeniør i EU er en kvinde. Og der er behov for dem, for der bliver færre og færre, der tager de teknologiske uddannelser.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.