Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.08.11 Ny britisk modstand med EU-regler for arbejdsmarkedet

29. Aug. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Det britiske erhvervsliv tordner igen mod love for arbejdsmarkedet, der har rod i EU-lovgivning. Denne gang er det regler for vikararbejde, som den konservative-liberale regering har omsat efter pres fra fagbevægelsen. De vil ifølge erhvervsorganisationers beregninger koste virksomhederne over 1,8 milliarder pund (over 15 milliarder kroner), skriver The Telegraph.

Ledere fra erhvervslivet opfordrer regeringen til at droppe lovgivningen, indtil den britiske økonomi er på fode igen. De henviser til, at finansminister George Osborne selv har sagt, at økonomien skal styrkes, og at der vil være en rød streg over de tiltag, der vil give erhvervslivet nye byrder.

Britiske firmaer har i årevis flittigt benyttet vikarer. Hvor de i de fleste lande koster mere, fordi bureauer også skal have noget, er lønnen til vikarer typisk lavere end den, de fastansatte får. Samtidig har de ikke været omfattet af en række personalegoder.

De nye regler ventes at omfatte over en million vikararbejdere i Storbritannien. Ud over at få samme løn som fastansatte, vil de også få ret til ferie på samme vilkår som andre, forældreorlov, og efter 12 uger skal de have fuldstændig ens vilkår som de fastansatte.

Generaldirektøren for det britiske handelskammer, David Frost, udtaler, at virksomhederne ikke kan skabe vækst og nye job, når så dyre regler bliver introduceret på arbejdsmarkedet. Hvis regeringen ikke dropper lovene, vil Storbritannien fortsat have en høj arbejdsløshed, og reglerne kan ødelægge opsvinget.

En mindre virksomhed vil ifølge de officielle undersøgelser typisk blot komme af med 2.493 pund ekstra om året (godt 20.000 kroner), mens prisen i de større virksomheder bliver 73.188 pund (615.510 kroner). Det hedder dog, at lovgivningen de kommende ti år kommer til at koste 18 milliarder pund (151 milliarder kroner). pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.