Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

19.09.08 EU-direktiv om vikarer kan være afgjort

19. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Arbejdsforholdene for vikarer i EU kan være sikret, efter rådet endelig er færdig med den tekniske gennemgang, og det nu bliver sendt til behandling i Europa-Parlamentet. Godkender parlamentet den politiske enighed, det slovenske formandskab opnåede i juni, så er forslaget endeligt vedtaget.

- Og jeg tror ikke, der er mange i parlamentet, der ønsker at pille ved forslaget. Det vil være fint, hvis vi kan slå sømmet i og undgå en ny politisk runde. Ingen ved jo, hvad den kan ende med, siger Socialdemokrateres Ole Christensen.

Når en ny politisk runde har løse ender, skyldes det, at forslaget om regler for vikarer har været i en fæles pakke med det stærkt omdiskuterede forslag til ændrede regler for arbejdstiden. De to forslag blev behandlet sammen, fordi lande, der var imod begge forslag, på den måde lettere kunne stilles tilfredse. Hvad de ikke opnåede på det ene forslag, kunne de få på det andet.

På rådsmødet i juni blev der enighed om et forslag for vikarer, der tilfredsstillede mange, og som også den europæiske fagbevægelse kunne støtte. Derimod var en række ministre imod de kompromiser, der blev indgået om arbejdstiden. Men for at komme videre med begge forslag gik de med til et kompromis, som de dog ønskede, at der stadig blev forhandlet om her i efteråret under det franske formandskab.

De fleste opfattede, at de forhandlinger fortsat skulle føres parallelt med fortsatte drøftelser om vikarerne, og at parlamentet nu blev inddraget gennem dets behandling.

På det franske formandskabs gennemgang af planerne for det kommende halve år, som den franske minister Xavier Bertrand, stod for i forrige uge i Europa-Parlamentet, lagde ministeren da også op til at der skulle ændres ved arbejdstidsdirektivet. Adskillige parlamentarikere tordnede mod forliget. Men de var tilfredse med kompromiset om vikarer.

- Den tilfredshed kan vi nu bruge, siger Ole Christensen. Vi kan simpelt hen få vikardirektivet på plads, og så må vi siden se på arbejdstiden. Men at få de to forslag adskilt, er en sejr for det sociale. Og det tror jeg godt, andre er klar over.

Den ubekendte faktor er, om der er britiske konservative eller andre modstandere af regler for vikarer, der kan samle 40 underskrifter for ændringsforslag. Sker det og bliver de vedtaget, så skal der en ny behandling til.

- Jeg håber ikke, det sker. For så kender vi aldrig udfaldet, siger Ole Christensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.