Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.05.11 Tysk fagbevægelse kræver minimumsløn på 8,50 euro

02. May. 2011 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den tyske faglige landsorganisation, DGB, krævede på 1. majmøder en minimumsløn på 8,50 euro som værn mod den sociale dumping. Ifølge DGB var 423.000 unge som ældre på gaderne på de faglige møder. I Kassel sagde DGB’s formand, Michael Sommer, at det var et klart signal til regeringen om, at den må opgive sin asociale og uretfærdige politik og blokering for en retligt bindende mindsteløn.

- Fair løn, gode arbejdsforhold, social sikkerhed, det er det mindste, som kvinder og mænd på arbejdsmarkedet venter, sagde Michael Sommer, der imidlertid fandt, at det var nødvendigt at kæmpe videre for de bedre forhold.

Han frygtede, at den åbning af arbejdsmarkedet for de nye EU-landes borgere fra 1. maj lagde pres på arbejds- og lønforhold. Lønmodtagerne var dog velkomne.

- Men det gælder ikke for de arbejdsgivere, der kun håber på at få billig arbejdskraft fra øst, sagde DGB-formanden.

Den tyske arbejdsminister, Ursula von der Leyen, mener ikke, at fagbevægelsen har noget at frygte. Til Bild siger hun, at der i forbindelse med åbningen for de nye lande minus Bulgarien og Rumænien bliver flere tjek på arbejdspladserne for at kontrollere, at forholdene er i orden. Det gælder også de minimumslønninger, der er aftalt i brancher. Især byggeriet og hotel- og restaurationsbranchen kan vente flere besøg fra tilsynet.

Finansminister Wolfgang Schäuble sagde ifølge BBC, at hans ministerium får 150 flere ansatte til at opspore illegale arbejdere.

Hong Kong får minimumsløn

Mens den tyske regering afviser en generel minimumsløn, blev den introduceret på arbejdsmarkedet i Hong Kong. Den kommer til at dække 270.000 lavtlønnede arbejdere eller ti procent af arbejdsmarkedet.

De skal nu have mindst 28 HKdollar i timen (3,60 dollar), skriver BBC. Minimumslønnen kommer efter længere tids pres i befolkningen over den øgede afstand mellem rigere og fattigere. En mindsteløn blev imidlertid afvist af arbejdsgiverne, der fandt den for dyr for erhvervslivet. De fleste lande i Asien minus Singapore har nu en minimumsløn.

Minimumsløn til debat på EFS-kongres

I Europa kommer en mindsteløn til debat kom den europæiske fagbevægelse, EFS’s kongres senere på måneden. På et såkaldt eksekutivmøde i EFS i sidste uge stod det imidlertid klart, at der fortsat er især nordisk modstand mod, at EFS går videre med spørgsmålet og krav om en europæisk ordning for en mindsteløn i landene.

De nordiske faglige organisationer finder, at landene selv kan fastsætte en mindsteløn, hvis de ønsker det. Men de afviser, at der er et klart grundlag for en europæisk fælles ordning. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.