Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.10.07 Spidla: Mindsteløn mindsker sort arbejde

24. Oct. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-kommissær Vladimir Spidla finder, at både en ordentlig mindsteløn og også en opdeling af momssatser er midler i kampen mod det sorte arbejde. Kommissionen øger indsatsen mod det sorte arbejde og kom onsdag med et nyt udspil mod den skjulte økonomi. På et pressemøde i Bruxelles sagde Spidla, at der er flere midler mod det sorte arbejde.

- Hvis der er en god mindsteløn, så vil en række af de illegale arbejder blive lovlige. Folk vil se det fornuftige i at arbejde under ordnede forhold, sagde Vladimir Spidla.

Han pegede på, at det sorte arbejde i Storbritannien var mindre udbredt, efter regeringen indførte en mindsteløn. Kommissæren understregede samtidig, at det ikke behøvede at være en lovpligtig, men at det også kunne være en mindsteløn, som arbejdsmarkedets parter aftalte gennem kollektive aftaler.

Kommissæren tog også spørgsmålet om en særlig momssats for opgaver, hvori der lå megen arbejdskraft. Han påpegede., at en lavere momssats inde for byggeriet havde haft en god effekt i Frankrig.

Kommissionen foreslår i udspillet dog kun at sænke skatten på arbejde og mindske de administrative byrder. Landene skal lære af hinanden, så andre får viden om de gode erfaringer, andre lande har med at bekæmpe det sorte arbejde.

Kommissionen lægger også op til samarbejde mellem landes arbejdstilsyn og arbejdsinspektører og ønsker også, at tillidsfolk og virksomheder samarbejder.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.