Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.01.08 Tyskland: SPD i offensiv for mindsteløn, CDU mod ”umoralsk” topløn

02. Jan. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De tyske socialdemokrater starter i dag en kampagne for at få gennemført en generel mindsteløn ved lov. 7,5 EURO eller omkring 56 kroner i timen lyder det aktuelle krav, der også støttes af tysk fagbevægelses førstemand Michael Sommer fra DGB.

Forbundsarbejdsminister Olaf Scholz, SPD, siger i forbindelse med årsskiftet, at den generelle mindsteløn kommer.

Den 20. december 2007 foretog Forbundsrådet den endelige godkendelse af en mindsteløn for postansatte. Den ligger på mellem 8,0 og 9,80 €. Den er oprindelig forhandlet på plads af lønmodtagere og arbejdsgivere og derefter omsat til en generel lovgivning vedtaget af en stort set enig forbundsdag og forbundsråd. Der er nu seks brancher i Tyskland, der har en lovmæssig mindsteløn.

Formanden for det tyske LO, Michael Sommer, kommenterede postfolkenes mindsteløn som glimrende til at danne skole – og udtrykte ønsket om en generel mindsteløn. Pressemeddelelse på tysk her.

Samtidig har Tyskland oplevet en omfattende debat om toplønninger. Anført af Forbundsdagens præsident Norbert Lammer fra det konservative CDU har man udfordret toplønningerne i erhvervslivet. Også nogle af lønningerne i sportens verden er blevet fremhævet som umoralske og undergravende for et samfund, hvor mange menneskers lønninger er utilstrækkelige og stagnerende.

CDU-politikere fremhæver en million Euro som et passende maksimum, mens formanden for Tysk Industri, Jürgen Thumann, har sendt sine medlemmer en opfordring til at modstå det begrænsningspres, som han mener, kan komme i forbindelse med lønforhandlinger og en række delstatsvalg i 2008.

Det tyske socialdemokratiske parti, SPD’s formand, Kurt Beck, taler om muligheden for underskiftsindsamling til fordel for en generel mindsteløn i forbindelse med delstatsvalgene i 2008 og forbundsdagsvalget 2009, men det er spørgsmålet om der er så stor afstand til den borgerlige del af regeringen, at mindstelønnen ikke kommer i bred enighed på samme måde som postmindstelønnen. Det siger CDU talsmænd nemlig.

Det er i den aktuelle tyske offensiv ikke den europæiske mindsteløn, der sættes på dagsordenen, men en generel tysk mindsteløn. Man skeler dog til lønniveauerne i andre lande i den tyske debat. Vicekansler Frank-Walther Steinmeier, der er den ledende socialdemokrat i den store koalitionsregering, taler om en mindsteløn på mellem 7,20 og 7,50 € svarende til mindsteløn i Storbritannien, Holland og Frankrig.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.