Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

30.03.10 Nye aftaler om mindsteløn i Tyskland

30. Mar. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Debatten om en mindsteløn i EU kører videre, efter parter på det tyske arbejdsmarked har indgået endnu en aftale om en mindsteløn for en række grupper. 800.000 ansatte i ældre- og ambulant sygepleje får fra juli mindst 8,50 euro i timen i den vestlige del af Tyskland og 7,50 euro i den østlige del.

Arbejdsminister Ursula von der Leyen mangler ifølge Frankfurter Allgemeine Zeitungs FAZ-net kun som en formsag at gøre aftalen almen gyldig i hele Tyskland. For fremtiden er det slut med at betale fem euro i timen, som det sker nogle steder.

FAZ bemærker, at mens politikere og økonomer stadig strides om det rigtige i at fastsætte mindstelønninger, breder de sig i brancher. De tidligere ideologiske skærmydsler er lagt til side, og parterne indgår aftaler på kryds og tværs. De spænder samtidig vidt.

På blandt andet kraftværker topper mindstelønnen i det vestlige Tyskland med 12,90 euro, mens der ikke er nogen mindsteløn for den østlige del. Faglærte malere i vest får mindst 11,25 og de ufaglærte 9,50 euro, der også er mindstelønnen for både faglærte og ufaglærte malere i øst.

I bunden er mindstelønnen for folk på vaskerier. Her er mindstelønnen 7,51 euro i det vestlige Tyskland og 6,36 euro i øst.

Tyske lønninger steget

Den tyske lønpolitik er kommet op i EU, efter den franske finansminister Christine Lagarde på det seneste møde i eurogruppen fremhævede, at Tyskland styrker sin konkurrenceevne og har et betydeligt overskud på handelsbalancen, mens tyskerne ikke har råd til at købe varer fra de andre lande.

En ny opgørelse over lønomkostningerne for virksomhederne viser imidlertid ifølge FAZ-net, at de tyske samlede lønomkostninger for arbejdsgiverne er steget mere end gennemsnittet i EU. I gennemsnit steg de 4,1 procent sidste år mod kun 2,7 procent i hele EU. Kun i seks af de 27 EU-landene havde arbejdsgiverne større stigninger i lønomkostningerne end i Tyskland.

De tyske lønomkostninger er samtidig større end i de fleste andre EU-lande. Tyskland kommer ind på ottendepladsen blandt de 27 lande. Men der er et stort spring op til de lønførende, Belgien og Danmark, og et endnu større spring ned til landene med de laveste lønomkostninger.

I industrien har Tyskland imidlertid de tredjestørste lønomkostninger. Timeomkostningerne er på 35,60 euro og kun overgået af Belgien med 38,50 euro og Danmark med 35,90 euro.

I kriselandet Grækenland måtte arbejdsgiverne af med 13,80 euro for en times arbejde i industrien, mens det i Portugal var 10,10 euro. I bunden ligger Bulgarien, hvor de samlede omkostninger per time var 2,90 euro i den private sektor.

Næsten hver anden belgier får ingen lønstigning

Opgørelsen viser, at tyskerne ikke direkte får mere at rutte med, selv om timelønnen er gået op. For de arbejder gennemgående i kortere tid. Arbejdsgiverne forsøger at undgå fyringer under krisen ved at indgå aftaler om deltid og undgå overarbejde.

Heller ikke de belgiske lønmodtagere får mere på lønkontoen. Ifølge det belgiske METRO viser en analyse fra det internationale selskab Grant Thornton, at 41 procent af de belgiske arbejdsgivere ikke agter at hæve lønningerne i år. Sidste år svarede kun 13 procent det samme. Hvor lønningerne stiger, er der samtidig tale om beskedne stigninger. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.