Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EU-Kommissionen udskyder forslag om strejkeret og udstationering

13. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

13.02.2012 EU-landenes arbejds- og beskæftigelsesministre kommer ikke til at diskutere strejkeret og udstationering på ministrenes rådsmøde om fire dage. De to punkter er sat af dagsordenen, efter EU-Kommissionen angiveligt strides og to forslag fra EU-kommissær László Andor.

I længere tid har to udspil til forslag cirkuleret (tidligere omtalt på fagligt.eu) Især forslaget til begrænsninger af strejkeretten har mødt kritik fra først og fremmest fagligt hold. Også arbejdsgivere mener, at EU går for langt og blander sig i forhold, de ikke har kompetence til.

Forslagene var ventet i sidste uge. Det antages, at de nu tidligst kommer i april. Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen sagde i Europa-Udvalget fredag som oplæg til rådsmødet, at hun forventede, at de kunne komme til diskussion på et uformelt rådsmøde i april og dermed næppe kom til egentlig behandling under det danske EU-formandskab. Ministeren afviste samtidig at kommentere de to lækkede oplæg. Men hun understregede, at strejkeretten og den danske model var noget, det optog regeringen, og som den ville forsvare.

Udsættelsen af de to forslag kommer, efter formanden for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, tilsyneladende ønsker dem ind over sit bord. European Voice refererer EU-kilder for, at José Barroso ønsker ændringer i forslagene, mens andre siger, at det er Kommissionens generalsekretær, Catherine Day, der ønsker ændringer.

Andors pressetalskvinde bekræfter, at Barroso ønsker at følge forslagene, men afviser, at Kommissionens formand har krævet forslagene ændret.

Den tidligere formand for Europa-Parlamentets beskæftigelses- og sociale udvalg Stephen Hudges peger i European Voice på, at Barroso lovede at gøre noget ved udstationeringen, da han fik S&D-gruppens støtte til at fortsætte som formand for EU-Kommissionen i en ny periode.

Hughes fandt det lækkede oplæg til at stramme op på udstationering ”ikke så ringe endda”, men oplægget om strejkeretten helt uacceptabelt.

- Vores frugt er, at han (Barroso) er på vej til at bakke ud af løfterne, eller i det mindste sætte dem i bero til efter det danske EU-formandskab, der virkelig har ønsket at tackle denne sag, suger Stephen Hughes til European Voice. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.