Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

24.10.08 Store forskelle på EU-landenes udgifter til ledige

24. Oct. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landene støtter ledige med vidt forskellige midler og satser helt forskelligt på formerne for støtte.
Samlet bruger landene 1,9 procent af nationalproduktet på arbejdsmarkedspolitiske forslag. De ledige sikrer sig 57 procent af pengene i understøttelser, 26 procent går til aktive arbejdsmarkedspolitiske foranstaltninger, og 11 procent til former for jobstøtte.

Billedet er dog vidt forskelligt i landene. Tyskland bruger mest på arbejdsmarkedspolitikken, viser en ny opgørelse fra Eurostat. Tyskland når op på tre procent, mens både Holland, Belgien og Finland bruger over 2,5 procent. I den anden ende afsætter Estland så godt som ingenting, mens Letland, Rumænien og Litauen bruger mindre en 0,5 procent på udgifter til arbejdsmarkedet.

Den støtte, der bliver givet, fordeler sig også vidt forskelligt. Understøttelsen til de ledige tager den største del, og i nogle lande så godt som det hele. Den aktive arbejdsmarkedspolitik er betydelig i Sverige og koster mere end understøttelserne. Men også Belgien, Holland, Finland og Frankrig gør noget for at få folk i arbejde.

Derimod er nye EU-lande som Estland, Letland, Cypern og Malta helt i bund og bruger kun brøkdele af deres budget på den aktive arbejdsmarkedspolitik med uddannelse, jobrotation, genoptræning.

Danmark, der normalt ligger i top i sådanne undersøgelser, er ikke med.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.