Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.04.08 EFS opgiver forhandling om ESU

11. Apr. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den Europæiske Faglige Sammenslutning, EFS, afviser at forhandle europæiske samarbejdsudvalg med de europæiske arbejdsgivere. EFS’s generalsekretær John Monks meddelte i dag BusinessEurope og EU-kommissionen, at man afviser forhandlinger, da arbejdsgiverne ikke på forhånd er gået ind på særlige krav fra EFS til nye regler. Fagbevægelsen foretrækker derfor, at et nyt forslag kommer fra EU-kommissionen og går den politiske vej gennem EU-systemet.

- EFS foretrækker at løse problemer gennem den sociale dialog, men givet den stramme tidstabel og betydelige forskelle i opfattelserne i forhold til arbejdsgiverne så er det ikke tænkeligt, at der kommer et hurtigt resultat ud af forhandlinger, siger John Monks.

Hastværket skyldes, at Europa-Parlamentet går i valgkamp til april, og at Kommissionen også skifter næste år. John Monks er fast overbevist om, at Kommissionen efter EFS afvisning nu kommer med et forslag meget hurtigt, og at det franske EU-formandskab herefter bærer det igennem Ministerrådet og velvillige parlamentarikere også støtter det.

- Vi opfordrer nu EU-kommissionen til at følge op og handle beslutsomt både for at styrke de europæiske samarbejdsudvalg og de ansattes og også fagbevægelsernes deltagelse i de europæiske samarbejdsudvalg, siger John Monks.

EU-kommissær Vladimír Špidlas pressetalskvinde, Katharina von Schnurbein, afviste imidlertid på et pressemøde, at Kommissionen har et forslag klar og hurtig spiller ud med det. I stedet vil Kommissionen nu overveje situationen. Dermed lagde hun op til, at parterne alligevel burde gøre endnu et forsøg.

- Parterne burde kunne forhandle, sagde Katharina von Schnurbein.

Kommissionen beklager, at EFS har sagt nej, fordi netop spørgsmål som europæiske samarbejdsudvalg bedst forhandles mellem parterne og ikke i et politisk spil.

- Sociale parter er bedst til at forhandle, især i sager som disse, der drejer sig om at beskytte de ansatte Det er rigtig beklageligt, at EFS afviser, sagde Katharina von Schnurbein.

Vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, Jørgen Rønnest, har stået i spidsen for de fleste af de forhandlinger, som de europæiske arbejdsgivere BusinessEuropa har ført med fagbevægelsen. Også han beklager, at EFS ikke vil forhandle.

- Det er dybt beklageligt, at parterne forspilder de muligheder, de har for at forhandle. Det er netop et emne, der bedst løses gennem forhandling, siger Jørgen Rønnest.

I Europa-Parlamentet beklager også Socialdemokraternes Ole Christensen, at parterne ikke kommer til forhandlingsbordet. Han håber dog, at Kommissionen nu kommer med et udspil, og Europa-Parlamentet bevarer den sociale linje, det har haft i tilsvarende sager.

- Men det er da klart, at det vil spille ind, at det kun er den ene part, der her ønsker en politisk løsning. Vi skal jo have andre med for at få noget igennem, siger Ole Christensen.

Venstres Anne E. Jensen er helt enig i, at det er et problem, at parterne ikke selv finder en løsning på europæiske samarbejdsudvalg.

- Det er beklageligt, for der er jo helt i den danske tankegang, at parterne forhandler sådanne spørgsmål, siger Anne E. Jensen.

Hun mener samtidig, at EFS gør regning uden vært, når man tror, at parlamentet bare hurtigt vedtager noget, der falder i organisationens smag.

- Man skal huske, at parlamentet er presset, fordi en række sager skal på, før vi går i valgkamp. Samtidig er det påfaldende, som alle tror, at franskmændene kan løse alt i det halve år, de har formandskabet, siger Anne E. Jensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.