Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.09.08 Europæiske parter definerer information og høring

02. Sep. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Parterne på det europæiske arbejdsmarked er nået en overraskende lang vej om fælles syn på ændringer af regler for europæiske samarbejdsudvalg. Den franske arbejds-, social- og solidaritetsminister, Xavier Bertrand, afslørede det under en debat i Europa-Parlamentet tirsdag.

Næppe havde den franske minister talt, før de fire parter på arbejdsmarkedet - lønmodtagernes EFS, de private arbejdsgiveres BusinessEurope, de små- og mellemstore virksomheders UEAPME og de offentlige arbejdsgiveres CEEP - udsendte en fælles pressemeddelelse med det brev, de havde sendt til Xavier Bertrand i sidste uge og yderligere de punkter, der var enighed om.

Parterne understreger, at de nu vil informere deres baglande om de nye muligheder. Dermed var det en meget tidlig afsløring, den franske minister og rådsformand kom med.

Forhandlingerne kom i stand efter et uformelt ministermøde tæt ved Paris den 10. juli, hvor parterne deltog. Det franske formandskab opfordrede da parterne til at nærme sig hinanden, selv om EFS i foråret afviste at forhandle, og EU-kommissionen derefter selv kom med et udspil.

Parterne er nu enige om en række af de spørgsmål, der kunne blive politisk uenighed om. Og det er præcist den enighed, det franske EU-formandskab håbede på. Xavier Bertrand sagde netop i Europa-Parlamentet tirsdag, at der nu var baggrund for at få nye regler for de europæiske samarbejdsudvalg vedtaget.

Til de svære punkter hører definitioner af information og høring.

Parterne er nu blandt andet enige om, at der til ordentlig information hører, at medarbejderrepræsentanterne får en viden, der sætter dem i stand til at tackle et spørgsmål. Og de skal have den i ordentlig tid.

Høring skal også ske på en måde, så medarbejderrepræsentanterne kan sætte sig ind i sager og få svaret, så svarene kommer med i overvejelserne, når beslutninger træffes.

Samarbejdsudvalgenes brug af eksperter har været en anden knast i det politiske spil. Parterne er enige om, at faglige eksperter kan komme med forhandlingsudvalg, når nye udvalg etableres.

Der er også enighed om, at der skal sættes flere penge af til uddannelse af medlemmerne af de europæiske samarbejdsudvalg.

Parterne informeret både det franske EU-formandskab, kommissær Vladimír Špidla og Europa-Parlamentet er parate til at uddybe deres synspunkter.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.