Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.12.08 Europæiske samarbejdsudvalg strammes op

10. Dec. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landene støtter ændringer af de europæiske samarbejdsudvalg, ESU. På et arbejdsmøde i morges var der tilslutning til det forslag, som det franske EU-formandskab, forhandlere fra Europa-Parlamentet og EU-kommissionen nåede frem til i sidste uge. Dermed er vejen banet for, at ministrene godkender forslaget i næste uge, og det samlede Europa-Parlament derefter stemmer det hjem på samlingen i Strasbourg.

Socialdemokraternes Ole Christensen er tilfreds med, at der nu kommer en ende på den lange vej, direktivet om samarbejdsudvalg har været ude på, efter det i en række år har skullet ændres. Han beklager dog alligevel, at parlamentets ikke fulgte de forslag, som parterne på det europæiske arbejdsmarked nåede frem til i sommer, efter lønmodtagernes EFS i første omgang afviste at forhandle i foråret.

- Det, der nu er kommet ud af anstrengelserne, ser fint ud. Men det er altså ikke så heldigt, at parternes forslag ikke bliver fulgt. Jeg håber ikke, at det får betydning for parternes dialog i fremtiden, siger Ole Christensen.

Europa-Parlamentets beskæftigelses- og socialudvalg vedtog en række ændringer, der strammede forslaget og gik ind på EFS’s oprindelige krav. I slutforhandlingerne afstod parlamentets repræsentanter dog fra et krav om, at også mindre afdelinger i multinationale virksomheder blev repræsenteret i forhandlingsudvalg om ESU’er.

Til gengæld fastholder kompromiset, at der kan blive sanktioner mod virksomheder, der bryder reglerne om information og høring. Det kommer ikke med i selve lovteksten, men i forordet. Det samme gør et spørgsmål om større ændringer i nationale virksomheder, der også kan komme op i ESU’erne, selv om der ikke umiddelbart er noget transnationalt i ændringerne.

Ole Christensen erkender, at der stadig er modstand i parlamentet mod de forslag, men at modstanderne næppe kan samle stemmer nok til at gå imod kompromiset.

- Jeg håber, at arbejdsgiverne også kan tilslutte sig det endelige forslag, og at de sidste modstandere i parlamentet dermed også accepterer det ny kompromis, siger Ole Christensen.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.