Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

09.03.10 Aftale om beskyttelse mod kanyler vedtaget

09. Mar. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

EU-landenes arbejds- og beskæftigelsesministre vedtog i går et direktiv, der beskytter ansatte og patienter på sygehuse mod ulykker med henslængte kanyler og andre skarpe genstande. Direktivet følger en aftale, som den europæiske arbejdsgiverorganisation for hospitaler, HOSPEM, indgik med den europæiske faglige for offentligt ansatte, REPSU, sidste sommer.

Hvert år kommer omkring en million ansatte på hospitaler og også patienter til skade, fordi de træder på kanyler, stikker hånden i en papirkurv eller affaldsposer, hvor der ligger en kanyle, eller på anden vis stikker sig på skarpe genstande. Det ny direktiv lægger op til bedre hygiejne, risikovurderinger, information om problemet og en bedre overvågning af forholdene på hospitaler.

EU-kommissær László Andor roste på rådsmødet i Bruxelles parterne for at have indgået aftalen og også for, at de er kommet med yderligere oplysninger om problemet med skarpe genstande, efter de indgik den.

Kommissæren understregede, at der ud over de menneskelige omkostninger ved skaderne også er store omkostninger for hospitaler, når ulykkerne sker. Arbejdsulykkerne koster et betydeligt antal sygedage og har i nogle tilfælde også helbredsmæssige følger, fordi de skarpe genstande er inficerede.

Det er første gang, at parter i sektorer vedtager en aftale, der bliver  til et direktiv. Medlemslandene har tre år til at omsætte direktivet til nationale regler.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.