Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

11.10.07 Parter høres om søfart

11. Oct. 2007 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Drømmen om et liv til søs er væk blandt ungdommen. Færre og færre drages mod havet og havnene. Rederier har svært ved at få mandskab, og selv om europæiske rederier dominerer på verdensplan, så er det ikke europæere, der dominerer på skibene.

Det skal der gøres noget ved, mener EU-kommissionen, der giver arbejdsmarkeds parter seks uger til at svare på, hvordan de finder, at forholdene for søfolk kan blive bedre, så skibene igen trækker unge til. Når Kommissionen har læst svarene, tager den stilling til, om der er behov for nye initiativer. Er der det, opfordrer Kommissionen parterne til selv at komme med forslag til, hvad der bør gøres.

EU-kommissær Vladimír Špidla erkender, at der er problemer med forholdene ombord på skibene.

- Job i den maritime sektor skal have den samme standard som i andre sektorer. Det gælder både arbejdsforhold og den sociale beskyttelse, sagde Vladimír Špidla, da han i Bruxelles lagde op til at høre parterne.

I dag gælder en række regler for det europæiske arbejdsmarked ikke for søfolk. Det berører både arbejdsmiljøet og regler for fyringer, information og høring og også erstatninger, hvis rederiet går konkurs.

Det socialdemokratiske medlem af Europa-Parlamentet Ole Christensen er medlem af parlamentets fiskeriudvalg og peger både på fiskernes problemer og forholdene for søfolk på de større skibe.

- Vi har ventet på, at der kom et udspil. Det er uholdbart, at der her en branche, hvor de ansatte er undtaget for en række beskyttende regler, som gælder for alle mulige andre. Det handler nu om at sikre et ordentligt arbejdsmiljø og forhold for dem, der er på skibene, så det igen kan blive et attraktivt erhverv, siger Ole Christensen.

Kommissionen spillede onsdag ud med en hel pakke for den maritime sektor, der skal tilpasses fremtiden. I første omgang vil Kommissionen af med en række administrative skranker, så det bliver lettere at sejre fra havn til havn i EU. Toldbehandlingen bliver blandt andet droppet.

EU-kommissionen følger om kort tid op med en ny politik for havne.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.