Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.07.10 Sociale parter villige til forandring

02. Jul. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Parterne på det europæiske arbejdsmarked har indgået lang række aftaler de seneste år for at reducere følgerne af krisen. Parterne har vist en stærk vilje til at tilpasse sig ændringer i det økonomiske og sociale klima.

Det fremgår af årsrapporten fra det europæiske observatorium for arbejdsmarkedsrelationer, EIRO, der gennemgår de væsentligste ændringer, der skete på arbejdsmarkederne i 2009.

Parterne fulgte linjen fra 2008, hvor der var lave lønstigninger. Men på grund af den lave inflation fik lønmodtagerne forbedringer af reallønnen i alle landene undtagen på Malta.

Inflationen faldt fra 3,7 procent i 2008 til 1,0 procent i 2009, og det gav i gennemsnit en forbedring af reallønnen på 2,9 procent mod 0,5 procent året før.

I flere lande indgik parterne aftaler, der berørte både lønforhold og arbejdstid. Men først og fremmest inden for det offentlige blev arbejdsforholdene ændret, hvor direkte lønnedgange blev indført.

I lande som Irland og Spanien kommen ikke igennem med de traditionelle kollektive aftaler på sektorniveau.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.