Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

EFS før konfliktdag: Demokrati og social model er truet

28. Feb. 2012 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

28.02.2012 Ikke kun den sociale model, men reelt selve demokratiet er truet under krisen. Dagen før en europæisk protestdag mod krisepolitikken i Europa advarer generalsekretæren for den europæiske fagbevægelse EFS, Bernadette Ségol, mod at fortsætte nedskæringspolitikken ikke kun i de hårdest økonomisk ramte lande, men generelt i hele Europa. Den hidtidige krise- og nedskæringspolitik er på en farlig vej, hvor den både griber ind i arbejdsmarkedets aftaler, grundlæggende rettigheder og reelt selve demokratiet.

- Frygten er ikke noget, vi får fra teoretiske papirer. Formanden for Den Europæiske Centralbank, Mario Draghi, siger direkte, at den europæiske sociale model er væk og borte, påpegede Bernadette Ségol i dag på et møde i Det Europæiske Økonomiske og Sociale Udvalg i Bruxelles.

Mario Draghi foreslog i Wall Street Journal ikke nye initiativer for at få den sociale model tilbage eller styrket arbejdsmarkeds- og socialpolitikken, men tværtimod at fortsætte den hidtidige medicin, der efter fagbevægelsens holdning kun har gjort patienten svagere.

- Det er i det lys, vi skal se vor aktionsdag, sagde Bernadette Ségol.

Fagbevægelsen vil samtidig sende et signal til stats- og regeringslederne, der mødes til det europæiske topmøde torsdag og fredag. Forinden er der socialt topmøde, hvor arbejdsmarkedets parter mødes med det danske EU-formandskab, EU-Kommissionen og formanden for Det Europæiske Råd.

Kræver en styrket social dialog

Bernadette Ségol vil på møderne pege på, at det er lønmodtagerne, der betaler prisen for krisen. Andre har forårsaget den og ikke mindst den finansielle sektor, men her forgylder lederne sig stadig. Men samtidig med, at der gribes ind mod lønmodtagerne i kriselandene i lønninger, pensionsforhold, understøttelser, fremme af uanstændige arbejdsforhold og svækkelse af kollektive forhandlinger og social dialog er en farlig udvikling i gang, mener Bernadette Ségol.

Der er en stigende modvilje mod EU, nationalistiske bevægelser er i fremgang, og det er en udvikling, som også de europæiske ledere må frygte.

EFS’s generalsekretær peger på, at der er indgået aftaler i flere lande om en krisepolitik. Men hvor den kom langt med en krisepolitik som i Spanien, blev den siden svækket af den ny regering.

- Vi må kræve, at parternes ret til at indgå aftaler bliver overholdt. Det er gennem aftaler, man får skabt en krisepolitik. Kun et Europa, der er støttet af borgere, er et acceptabelt Europa, og det er et Europa, der har fokus på vækst og beskæftigelse. Vi hører jo nu det samme fra internationale organisationer og endog også fra kreditvurderingsselskaber, sagde Bernadette Ségol. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.