Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

02.03.08 Fodboldspillere og klubber i social dialog i EU

02. Mar. 2008 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Af Peder Munch Hansen

De professionelle fodboldspillere går inden længe i en helt ny dialog med klubberne. Den 17. marts ventes EU-kommissionen at fløjte op for ikke en kamp, men en social dialog mellem spillernes organisation, FIFpro, og klubbernes EPFL.

Sociale dialoger er ikke noget nyt i EU. Der er over 35 inden for en række sektorer. Men det er første gang, Kommissionen åbner op for en dialog på et område som sportens. Ligaklubberne og spillerforeningerne har imidlertid arbejdet på det i flere år med stærk støtte fra EU-kommissionen, der allerede anerkendte parterne i 1998. Parterne har siden forhandlet en aftale om minimumsforhold i spillernes kontrakter.

- Vi kan bruge den sociale dialog til en række af ting som for eksempel at få slået fast, hvordan aftalen om kontrakterne skal omsættes i de enkelte landes klubber. De respekteres langtfra alle steder, siger direktøren for den danske spillerforening, Mads Øland.

Det er så grelt, at spillere i nogle lande har flere kontrakter. De officielle og dem, der reelt gælder for spillerne.

- Der er meget rod i forholdene i klubber rundt omkring, siger Mads Øland.

Han peger på, at spillernes omskiftelige liv også giver en række fælles problemer. De er på flere punkter lig dem, som den mere almindelige arbejdskraft møder, når den tager arbejde i et andet land. Og den fri bevægelighed har en høj stjerne hos EU-kommissionen, der beklager, at lønmodtagerne i EU ikke tager arbejde i andre stater i samme omfang som de amerikanske lønmodtagere.

Kommissionen kommer med en forslag efter forslag, der skal gøre det lettere at flytte. Et af forslagene gælder pension. Det skal være lettere at få sikret pensioner, når lønmodtagere tager nyt arbejde og krydser grænser. Og netop problemet med pension kender fodboldspillerne, når de får kontrakt med en klub i et nyt land.

- Pensionsforholdene er nogle af dem, den sociale dialog kunne tage fat på. Som det er i dag, er det helt uoverskueligt. Hvis du som spiller tager en runde mellem klubber i landene, risikerer du at miste næsten hele opsparingen i skat. Men tager den anden vej rundt mellem landene, så koster det langt mindre. Pensionsforhold er noget af det, vi gerne vil have med, siger Mads Øland.

Jagten på helt unge spillere i de forskellige lande er også noget, som kunne komme op. Reglerne er klare nok, men som i den seneste debat om talentudvikler og –spejder Frank Arnesen og Chelseas kontrakt med en ung italiensk teenager viste for kort tid siden, så er der ikke enighed om, hvordan aftalerne følges.

- Vi kunne godt få en stadfæstelse af, at man ikke henter børn til klubberne, siger Mads Øland.

Han har også øjnene rettet mod de mange kampe, som spillere i visse lande og klubber når at spille i løbet af et år. Forholdene inden for fodbolden er ikke så kaotiske som inden for håndbolden, hvor der var bred enighed om, at det seneste håndbold-EM for herrer var nærmest rovdrift på spillerne med kampe hver dag.

- Man kunne godt se på planlægningerne af turneringerne også i fodbold, siger Mads Øland.

Det er diskussioner om sådanne forhold, som kunne indgå i en egentlig europæisk overenskomst mellem parterne. Og en overenskomst er målet med den sociale dialog, set med FIFpros øjne.

I EPFL peger man også på reglerne for transfer, doping, licenserne og træningsforhold kunne være emner.


Fakta om parterne:

FIFpro: Blev grundlagt i 1966 i London lige før åbningen af VM i fodbold. Forud var gået et år, hvor spillerforeninger fra fem lande havde haft tæt kontakt og et fælles møde året før. Tre år senere blev det en verdensomspændende organisation, hvor latinamerikanske lande især bidrog til det verdensomspændende. Men siden er også afrikanske lande som Nigeria kommet med.

Med Bosman-retssagen fik FIFpro vind i sejlene og blev anerkendt af FIFA og UEFA. Siden fulgte de nære kontakter til EU-kommissionen og anerkendelsen. I dag er der spillerforeninger fra 42 lande med – fra Sydafrika til Australien til Rusland, Europa og Nord- og Sydamerika.

EPFL: Blev først oprettet i 1998 under UEFA, der således har støttet arbejdet med at forberede den sociale dialog. Der er flere hundrede klubber med i EPFL.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.