Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

08.09.09 Flamsk fagbevægelse: Selvstændige snyder, så Belgien går bankerot

08. Sep. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den flamske socialistiske fagbevægelse, ABW, anklager selvstændige for at snyde det offentlige for millioner af euro. De selvstændiges indtægter er så lave, at ABW ikke tror på dem. I gennemsnit tjener de selvstændige kun 18.146 euro (135.000 kr.) , mens et gennemsnit for lønmodtagerne er 35.258 euro (262.320 kr.). ABW mener, at de selvstændige ikke opgiver alle deres indtægter og trækker urimeligt mange udgifter fra for at få den skattepligtige indtægt ned.

EU har for tiden stor debat om de selvstændige. Især de selvstændige chauffører er omstridt i et forslag om chaufførers arbejdstider. Kritikken især i Europa-Parlamentet og fagbevægelsen går især på, at selvstændige omgår regler og i mange tilfælde er presset til at være ”falske” selvstændige og billigere at hyre af arbejdsgivere.

ABW erkender, at mange selvstændige tjener meget lidt, og at der er fattigdom blandt dem. Men fagbevægelsen mener også, at der er decideret snyd, fremgår det af dagbladet De Morgen.

Det offentlige går også glip af penge, fordi de selvstændige bliver beskattet som selskaber og slipper med at betale 33 procent i skat, mens den almindelige belgiske lønmodtager må af med omkring 50 procent.

For det offentligere er de manglende indtægter alvorlige. Dagbladet De Standard skriver, at den belgiske stat reelt kan betegnes som bankerot. Underskuddet på budgettet er på 25 milliarder euro (små 190 milliarder kroner). Den belgiske budgetminister Guy Verhengel maner til større ansvarlighed.pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.