Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

29.01.09 1 million demonstrerer i Frankrig

29. Jan. 2009 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den største strejke og række af demonstrationer er i gang i Frankrig hele dagen. Først på eftermiddagen sagde lederen af den største fagforening, CGT, Bernard Thibault, at der allerede var over en million franskmænd, der deltog. I Paris samles demonstranter i eftermiddag på Bastille-pladsen, og i Marseille sagde en repræsentant for den næststørste faglige bevægelse, den mere moderate CFDT, Jean-Marc Cavagnara, til Le Figaro, at der var over 300.000 demonstranter, og at det var rekord.

- Det er folket – ikke kun fagbevægelsen, der demonstrerer, sagde Jean-Marc Cavagnara.

Storstrejken har lammet først og fremmest den offentlige sektor. Det skønnes, at op mod hver fjerde offentligt ansatte deltager i demonstrationer. Tog, metro, busser og også fly blev aflyst fra morgenstunden. Men også den private sektor deltager i demonstrationerne mod regeringens politik, som otte faglige organisationer demonstrerer imod, fordi de ikke finder, den griber ind mod krisen.

Ledigheden ventes at komme op på over ti procent i år, og regeringen har bebudet, at den opgiver en række reformer.

Både de kriseramte bilfabrikker, store supermarkeder som Carrefour, stålgiganten AccelorMittal og varehuse er berørt af strejker.

Regeringen raser mod aktionerne, fordi de ikke finder, at fagbevægelsen lever op til nye regler, der fastsætter, at der skal være en minimumsservice ved faglige aktioner.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.