Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

18.05.10 Grækenland henter de første lån hjem til tiden

18. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Den græske regering er sikret de første midler fra EU og den internationale valutafond, IMF, så lån bliver tilbagebetalt i morgen. De første betalinger løber op i 20 milliarder euro.

Derimod er der stadig usikkerhed om de lånegarantier på 500 milliarder euro, som EU-landenes økonomi- og finansministre ellers blev enige om i sidste uge. De 16 euro-landes ministre fandt ikke fælles fodslag om detaljerne på deres møde i går. Efter de 27 landes ministres møde i dag hedder det blot, at de står ved garantierne og lover at gennemføre finanspolitiske stramninger og strukturreguleringer.

På euro-landenes møde var der dog enighed om, at det kræver enstemmighed, hvis et land får økonomisk hjælp. Men de nærmere detaljer bliver først vedtaget senere. Tyske medier skriver, at den tyske finansminister kræver, at det tyske parlament bliver involveret hver gang.

EU-Observer skriver, at formanden for euro-gruppen, Jean-Claude Juncker, er utilfreds med andre tyske udtalelser om, at redningsplanerne ikke virker. Han skulle have sagt, at nogle gange er det bedre efter hans opfattelse, at nogle tænker, før de taler. Og nogle gange skulle de helt holde munden lukket.

ECOFIN kom ikke med henstillinger til enkelte lande om at bringe orden i deres økonomi på mdet i dag. Det ventes imidlertid at ske på mødet i juni. EU-kommissær Olli Rehn sagde på et pressemøde, at det var klart, at Spanien og Portugal var i nogle af dem, der kommer på tale ligesom Grækenland.

Landene har imidlertid allerede indledt sparerunder.

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.