Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

22.02.10 Der Spiegel: Euro-lande klar med 25 milliarder euro til Grækenland

22. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

15 eurolande kommer direkte det økonomisk plagede Grækenland til hjælp. Landene må alle til at bidrag til en plan, der i første omgang koster 25 milliarder euro. Hvert land kommer til at hjælpe i forhold til deres størrelse, skriver det tyske ugemagasin Der Spiegel.

Den græske premierminister, George Papandreou, afviser dog over for BBC, at Grækenland beder om direkte økonomisk støtte. Han siger, at det er politisk støtte, der er brug for, så spekulationen mod den græske økonomi stopper.

- Giv os tid, giv os støtte – og jeg taler ikke om finansiel, men politisk støtte – så vi kan vise jer, at det, vi lover, bliver indfriet, og at vi er troværdige igen, siger George Papandreou.

Premierministeren fastholder, at regeringen ikke har noget umiddelbart behov for finansiel støtte. Der er penge i kassen indtil midten af marts. Men Grækenland har behov for politisk støtte, så landet er troværdig på lånemarkedet og kan få lån på samme betingelser som andre.

Der Spiegel holder sig til kilder i det tyske finansministerium, der har et udkast til planen klar. Samtidig sagde den græske finansminister, Giorgos Papakonstantinou, efter sidste uges møde blandt EU-landenes økonomi- og finansministre, at der var behov for støtte, så Grækenland kom ud af den del af det offentliges gæld på 300 milliarder euro, der forfalder i år. Grækenland skal skaffe genfinansiering for 53 milliarder euro i år.

Men regeringen har behov for hjælp inden længe, da obligationer og gældsbeviser for 20 milliarder euro forfalder i april og maj.

Tidligere på måneden kom det frem, at store internationale investeringsselskaber i en årrække har finansieret græske underskud. Goldman Sachs forsynede ifølge flere medier regeringen med over 10 milliarder euro i forskellige valuta-arrangementer og skal også have givet direkte lån på 2,8 milliarder euro.

Den græske regering har erkendt, at den har aftaler med forskellige investeringsselskaber og banker, men fastholdt, at den har fulgt regler. Først i 2008 strammede EU regler op for sådanne arrangementer.

Den franske EU-kommissær for det indre marked, Michel Barnier, har sagt, at man igen bør se nærmere på de forskellige finansielle regler.

pmh
Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.