Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

10.02.10 Græske strejker mod indgreb – andre lande klar

10. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Offentligt ansatte i Grækenland strejkede i dag mod de indgreb, regeringen er i gang med at indføre som led i den økonomiske krisepolitik. Fly blev på jorden, skoler var lukket og hospitaler havde kun nødberedskab.

Tusinder af lønmodtagere trodsede ifølge BBC styrtregn og samledes til demonstrationer flere steder i Grækenland for at protestere mod fastfrysning af lønninger, højere skatter og en reform af pensionssystemet, der sætter pensionsalderen op.

- Det er krig mod arbejdere, og vi vil svare igen med krig, med konstant kamp, indtil denne politik er besejret, siger en faglig til BBC ved en demonstration i Athen.

De græske strejker kommer samtidig med, at de offentligt ansattes faglige i Europa, EPSU, sender en klar meddelelse til det uformelle EU-topmøde i morgen om, at de offentligt ansatte ikke må blive ofre for den økonomiske krise, de ikke har været årsag til. Vicegeneralsekretær Jan Willem Goudriaan siger, at politikerne i stedet må påtage sig skylden, for de lyttede til bankernes lobbyister, neoliberale fortalere og dem, der ønskede at deregulere markeder.

- De fortsatte med ikke at styrke kontrollen med banker og privatiserede tidligere offentlige banker, siger Jan Willem Goudriaan.

Resultatet er nu, at lønninger fastfryses eller direkte skæres ned i flere lande i Europa.

- Men skære i lønninger og job blandt sygeplejersker, brandmænd, skattekontrollører, lærere, plejepersonale og pædagoger hjælper ikke økonomien tilbage på rette spor. Det gør til gengæld en skat på skattespekulation, investeringer i grøn økonomi og den offentlige service, finder EPSU.

Allerede i sidste uge meddelte EPSU, at offentligt ansatte i Tyskland, Grækenland, Irland og Portugal forbereder faglige aktioner i protest mod forringelser af job. Da sagde EPSU’s generalsekretær, Carola Fischbach-Pyttel, at de offentligt ansatte bliver tvunget til at betale for en økonomisk og finansiel krise, som var skabt af et banksystem, der løb løbsk.

- Borgere overalt i Europa vil betale prisen som et resultat af, at den offentlige service nu forringes, sagde Carola Fischbach-Pyttel. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.