Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

16.02.10 EU strammer grebet om Grækenland

16. Feb. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Grækenland får nye krav om at stramme op i økonomien, hvis landet vil undgå bøder for at overtræde kravene i vækst- og stabilitetspagten. På de 16 eurolandes møde i går sagde flere landes finansministre og også EU-kommissær Olli Rehn, at nye krav kan komme på tale allerede i marts, hvis ikke økonomien følger den fastlagte linje.

- Hvis vi finder ud af, at der opstår nye risici, som forhindrer Grækenland i at nå de mål, landet har sat for sig selv, og som vi har sat for dem, så vil vi foreslå yderligere foranstaltninger, og de vil blive fastsat af den græske regering og af Olli Rehn, sagde formanden for eurogruppen, Luxembourgs premier- og finansminister Jean-Claude Juncker efter mødet til Reuters.

EU-landenes stats- og regeringsledere udtrykte på det uformelle topmøde i sidste uge tilfredshed med de græske planer og nedskæringer i de offentlige budgetter og opstramninger i økonomien. Der var ikke nogen direkte penge på bordet til Grækenland, men stats- og regeringslederne lovede, at EU hjælper, hvis det blev nødvendigt.

Da lederne vendte hjem, opstod der imidlertid tvivl om de løfter, Grækenland havde fået. Den græske premierminister, George Papandreou gav på græsk tv udtryk for, at stats- og regeringslederne havde pisket stemningen for højt op, som om Grækenland stod over for et sammenbrud.

Før mødet i går forklarede den græske finansminister, George Papaconstantinou ifølge flere medier, at Papandreou ikke havde kritiseret stats- og regeringslederne, men henvist til, at grækerne i de seneste måneder havde modtaget forskellige signaler fra flere europæiske institutioner.

- Han sagde ikke, at der var forskellige signaler fra Det Europæiske Råd, sagde Papaconstantinou ifølge euobserver.


Ny tvivl om græsk statistik

Den ny spændte situation om Grækenlands økonomi kommer, efter finansmarkederne fortsatte med at spekulere i en øget krise efter mødet i Det Europæiske Råd. Men Jean-Claude Juncker sagde ifølge Reuters i går, at markederne tager fejl, hvis de tror, de kan ødelægge Grækenland. Han forsikrede igen, at EU er parat til at gribe ind.

- Vi efterlader ikke Grækenland alene. Tværtimod, sagde Jean-Claude Juncker.

Den østrigske finansminister, Josef Proell, ville dog have fuldstændig klarhed over den græske økonomi og de tal, der er sået tvivl om. Han ønskede en undersøgelse.

- Det kan ikke tillades i fremtiden, at sådanne situationer tillader, at euroen kommer ud i en international prøvelse, sagde Josef Proell, og påpegede, at Grækenland ligesom andre lande måtte få styr på sin egen husholdning.

EU-kommissionen kommer med forslag, så Eurostat får videre beføjelser til at gå ind i eurolandene og undersøge de økonomiske data.

Den finske finansminister Jyrki Katainen var på linje med sin østrigske kollega og mente, at grækerne selv skulle løse problemerne.

- Kun et land kan hjælpe Grækenland, det er Grækenland selv, sagde han ifølge Reuters.

Tysklands Wolfgang Schaüble sagde, at man vil overveje yderligere initiativer, men i første omgang lyttede til grækerne selv. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.