Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

20.04.10 Frygt for større græsk underskud – Kan koste tyske job

20. Apr. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

De græske offentlige underskud er formentlig endnu større end hidtil antages. Eurostat offentliggør torsdag tal for EU-landenes underskud og gæld. Ifølge oplysninger til fagligt.eu viser tallene, at Grækenland har underdrevet underskud og gæld, og at Eurostat korrigerer tallene.

Den græske regering erkendte for et par uger siden, at det hidtidige tal for underskuddet i 2009 var sat for lavt. Det var ikke på 12,7 procent af BNP, men 12,9 procent. Eurostat har imidlertid igen besøgt landet og kikket Finansministeriet i kortene. Ifølge fagligt.eu’s oplysninger har Eurostat atter fundet fejl og sætter underskuddet højere.

Eurostat besøgte Grækenland fem gange fra 2005 til 2010 og har tidligere advaret mod fejl i data om den græske økonomi.

Kommer Eurostat nu med større korrektioner, er det på det værst tænkelige tidspunkt. Den græske regering skal have genfinansieret lån på knap 13 milliarder euro inden juni og udbyder nye statsobligationer, der hidtil har været til en højere rente end den, andre eurogruppelande betaler. Ny tvivl om den græske økonomi lægger et nyt pres på renten.

Den græske premierminister, George Papandreou, har da også udtalt, at det kan blive nødvendigt at tage hul på den hjælpepakke på 45 milliarder euro, som EU-lande og den internationale valutafond, IMF, har parat.

Formanden for den tyske Bundesbank, Axel Weber, har ifølge tyske WSJ fortalt en gruppe af tyske parlamentarikere, at det kan være nødvendigt med langt større hjælp, hvis Grækenland skal reddes. Der tales om en pakke på helt op til 80 milliarder euro. Den græske gæld har hidtil været sat til knap 300 milliarder euro.

Ifølge The Telegraph understreger også den tyske finansminister, Wolfgang Schauble, alvoren. Reddes Grækenland ikke, kan det have helt uoverskuelige følger. Til Der Spiegel siger han, at landet er lige så vigtigt som en stor bank.

Financial Times tyske udgave skriver ifølge Open Europe, at den tyske regering har udskudt al ikke-hastende lovgivning og herunder nye love, der skal hjælpe de langtidsledige. Først, når der er ro om den græske økonomi og behovet for hjælp, vil regeringen tage lovgivningen op igen.

Formanden for Eurogruppen, Jean-Claude Juncker, overvejer ifølge Irish Times, om der skal stilles nye krav til Grækenland ti den politik, der føres. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.