Nyheder, baggrund og overblik over faglige spørgsmål inden for EU direkte fra LO, FTF AC’s redaktionen i Bruxelles.

07.05.10 Europæiske parter uenige om græsk løsning

07. May. 2010 | By testmanden

Send til en ven |
X

Send artikel til en ven

Dit navn:
Din e-mail:
Din vens e-mail:

Parterne på det europæiske arbejdsmarked ser vidt forskelligt på den græske krise før aftenens topmøde i Bruxelles for de 16 eurolandes ledere. Mens både arbejdsgivernes Business Europe, BE, og fagbevægelsens EFS finder, at det er nødvendigt at sikre grækerne penge, har de forskellige syn på den politik, der følger med de økonomiske garantier.

EFS’s generalsekretær, John Monks, hæfter sig ved, at de 110 milliarder euro til grækerne er pebernødder i forhold til det, som landene og den europæiske centralbank, ECB, måtte op med for at redde bankerne. John Monks mener, at Europa nu må høste op med midler ikke kun til grækerne, men til investeringer i en europæisk genopblomstring, der giver ordentlige job.

Europæiske obligationer for vækst og investeringer i infrastrukturer og netværk er nogle af vejene frem. De europæiske centralbanker må her gå med og sikre investeringerne med lavtforrentede lån. En afgift på finansielle transaktioner kan også bidrage til finansieringen mener John Monks.

BE’s generaldirektør og også formanden, Jürgen R. Thumann, skriver i et åbent brev til formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, og Kommissionens formand, José Manuel Barroso, at de 110 milliarder euro er uden fortilfælde og viser europæisk solidaritet. Men det initiativ må følges op med planer for alle landene for, hvordan de vender tilbage til en finanspolitisk disciplin og kommer igennem med vidtrækkende strukturelle reformer. Landene må være mere ansvarlige og sikre, at der kommer reformer, og at konkurrenceevnen bliver styrket.

John Monks advarer derimod mod at nu skære i budgetterne, og det gælder også i den græske situation. I en tale ved demonstrationer i Grækenland i denne uge sagde han, at nedskæringer vil forstærke krisen. Før aftenens topmøde advarer generalsekretæren også mod at skære i de sociale systemer.

- De sociale systemer og fair arbejdsforhold er lige så vigtige hvis ikke endnu vigtigere end bankerne. Det må ikke tillades, at de går bankerot på grund af spekulanternes gerninger, siger John Monks.

Fransk-tysk udspil

Frankrig og Tyskland har også haft forskellige syn på krisen og redningsplaner for Grækenland. Den tyske kansler, Angela Merkel, var længe modstander af at komme grækerne i møde med penge, mens både den franske præsident og finansminister gang på gang understregede, at det ikke kunne tillades, at Grækenland blev klemt ud af eurosamarbejdet og derfor måtte reddes.

Før aftenens topmøde er den franske præsident, Nicolas Sarkozy, og Angela Merkel dog igen gået sammen og har skrevet under på et oplæg, der ventes at være tæt på konklusionerne fra aftenens møde.

Det taler ikke om udelukkelse af lande, der bryder regler for eurosamarbejdet. Men det strammer op på overvågningen af landenes økonomiske udvikling og konkurrenceevne og går i retning af det, som EU-kommissionen taler om og ventes at komme med et konkret udspil om på onsdag, nemlig at Kommissionen får en styrket rolle i forhold til henstillinger til landenes politik.

Brevet understreger også, at der er behov for nye betragtninger om de særlige kreditvurderingsselskaber, der har fået skarp kritik under den økonomiske krise for at have flere interesser, når de vurderer kreditværdigheder. De har igen været i søgelyset under den nuværende krise, hvor den græske rente er steget voldsomt, og der blev spekuleret i redningsplanerne for grækerne.

Meget tyder også på, at Tyskland ikke længere modsætter sig franske forslag om en fond, der kan sikre banker i kommende kriser. Også EU-kommissionen ønsker, at presset for statslige redningsplaner for banker bliver afløst af egne fonde for bankerne. pmh

Om Fagligt.eu

Fagligt.eu er fagbevægelsens portal om EU med nyheder, baggrund og overblik. Her kan alle med interesse for især den sociale og arbejdsmarkedsspørgsmål følge med.

Fagligt.eu drives i et samarbejde mellem LO, FTF og AC. Redaktionen sidder i Bruxelles og kan kontaktes på mail.